Бурканчета с мед освещават в църквите 10.02 | 13:44

Пчеларите отбелязват професионалния си празник

От Елена Коцева

Пчеларите отбелязват професионалния си празник. Днешният 10 февруари православната църква почита Свети Харалампий - християнски светец и лечител, великомъченик, повелител на пчеларите.

В редица градове на страната бе спазен ритуалът за освещаване на меда. Медът се дава на болни през цялата година, за да подпомогне изцелението им.

Като ритуалност празникът е застъпен повече в източните части на страната, където жените изпичат питки, намазват ги с осветен мед и ги раздават за здраве.

Около три хиляди бурканчета с целебния пчелен продукт, донесени от благоевградчани, бяха подредени според традицията под формата на кръст в благоевградския храм "Въведение Богородично".

Върху всяко бурканче беше сложена свещ, а върху капачките им е изписано името на стопанина. Свещите бяха запалени за тържественото освещаване след празничната литургия.

В Шумен Съюзът на българските пчерали и Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" организират в библиотеката целодневна дегустация на мед и пчелни продукти, съобщиха за БТА домакините на проявата.

За посетителите е разкрита витрина с литература за пчелните продукти и ползата им за човешкото здраве. Интересуващите се от принципите на здравословното хранене имат възможност да се запознаят с разработките на водещи специалисти в тази област - проф. Христо Мермерски и д-р Йонко Мермерски.

Проявата е част от дългосрочния проект "Не сядай без мед на софрата", по който работи СБП - Шумен и е по повод честването на деня на пчеларя, Св. Харалампий Чудотворец.

Утре в Плевен се открива международното изложение "Пчеларство – Плевен 2011”. Форумът ще се проведе от 11 до 13 февруари 2011 година в City Center "Mania Tower”. Той  се организира от "Партнерс експо” ООД и Областен пчеларски съюз – Плевен и ще се проведе под патронажа на МЗХ.

Водещи

Най-четени