Бутат постройки около Догансарай в Росенец, за целта правителството дава 69 000 лева 06.10 | 15:45

Самият лидер на ДПС Ахмед Доган няма официална собственост в района. Т. нар. сарай, в който той отмаря през лятото, е притежание на фирмата „Хермес Солар“, но всички знаят, че Сокола е боса

От iNews.bg

Правителството отпуска 69 000 лв. на областния управител на Бургас за разрушаване на два незаконни обекта в местността Росенец. Вероятно става въпрос за постройки около т. нар. сарай на Доган.

Новината пред репортер на колегите от "Флагман" в Министерски съвет съобщи самият областен управител Мария Нейкова, след като днес тя участва в правителственото заседание. По думите й, двата незаконни обекта са построени от неизвестен извършител.

Г-жа Нейкова обясни, че е редно цената за отстраняването на постройките да се поеме от нарушителя, "но такъв е законът, не съм го измислила аз".

На въпрос кога ще започне събарянето на обектите, тя отговори: "Спазваме законно установените процедури. Законът е разписал процедури. Този закон аз също не го приемам за разумен, но той е приет много преди служебното правителство."

Шефът на парламентарната комисия "Росенец" в последното Народно събрание Калоян Янков констатира, че за 13 от 18-те обекта край сарая на Доган няма никаква документация.

Самият лидер на ДПС Ахмед Доган няма официална собственост в района. Т. нар. сарай, в който той отмаря през лятото, е притежание на фирмата "Хермес Солар".

Междувременно стана ясно, че няма изчезнали 1100 дка общински терени в парк "Росенец". Това става ясно от отговор на областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова на официално питане от председателя на Комисията по общинска собственост към Общинския съвет Георги Дракалиев от ВМРО. Повод за това са тиражирани твърдения, че община Бургас притежавала 4600 дка в парка, които кметът Николов деактувал през 2013 г., а 5 години по-късно е актувал като общински само 3500 дка, т.е. 1100 дка по-малко.

От отговора на проф. Нейкова и приложените документи се вижда, че община Бургас реално не е притежавала никаква земя в парка до 2017 г. и 2018 г., когато получава от областна управа споменатите 3500 дка пътища, алейна мрежа и зелени площи за широко обществено ползване.

Впечатлението, че "Росенец" е бил общински идва от това, че през 2000 г., тогавашният кмет Йоан Костадинов издава акт за общинска собственост на 4600 дка терени в парка, който акт обаче по никакъв начин не поражда собственост за общината върху тях. След продължили дълги години дела, съдът окончателно постановява, че имотът неправилно е бил актуван като общински, поради което през 2013 г. кметът Николов отменя въпросния акт.

"Важно беше истината да се изясни за нашите съграждани, а тя е, че общината не е загубила никаква земя в "Росенец", коментира Дракалиев.

Водещи

Най-четени