Бъдещите министри подложени на блицконтрол от парламента 22.05 | 17:43

Народните представители ще ходят под строй при електората

От Христина Рафаилова

Бъдещото правителство ще се отчита всяка седмица пред парламента. Това ще предложат от БСП, съобщи зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова, цитирана от агенция "Фокус". 

Социалистката обясни, че бъдещият кабинет ще докладва за свършената работа толкова често, защото зад него нямало да стои една партия или коалиция, а целият парламент. Народното събрание щяло да избере правителството въз основа на конкретно разписана програма. След това министрите трябвало да се отчитат за реализираните стъпки по тази програма. Това щяло да бъде предвидено в рамките на парламентарния контрол. 

Червеният депутат каза, че трябвало да се помисли и за скъсяване на срока, в който министрите отговарят на запитванията на народните представители. 

"Предвиждаме създаването на блицконтрол, който евентуално да се случва след заседание на Министерския съвет, така че в рамките на час-час и половина по важни теми всички парламентарни групи да могат да задават по един въпрос", каза Манолова. 

Освен върху правителството Народното събрание ще налага и строг контрол и върху срещите на депутатите с избирателите. 

От левицата предвиждат една от седмиците в месеца да бъде посветена на работа на народните представители в региона. В програмата на народните представители щяло да бъде предварително оповестено в кой ден и кой час ще се провеждат срещите с електората. 

"Установи се, че има случаи на депутати, които не са ходили достатъчно често в своите райони. Ако искаме парламентът да има авторитет и ако това не е осъзнато намерение на всеки народен представител, то трябва да се погрижим да го регламентираме", посочи тя. 

Най-четени