Бъдещият главен прокурор трябва да е "очи в очи" с колегите си 20.12 | 17:57

Приоритет номер 1 на Сотир Цацаров ще бъде кадровото обезпечаване на съдебната система

От Ивелина Георгиева

Не е допустимо участието на магистрат в организация, която създава зависимости. Така кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров отговори на въпрос дали членува в тайни организации пред членовете на ВСС.

"Магистратите са пълноправни участници в обществения живот, дали те участват в ловни или спортни дружинки ние не можем да ги ограничим", коментира той.

Конкретно за масонството Цацаров препоръча да се почерпи повече информация от книгите, където пише достатъчно за това.

През 2004 г. Сотир Цацаров е бил награден с огнестрелно оръжие - пистолет от тогавашния министър на вътрешните работи Георги Петканов. Наградата му е била връчена заради организирането на електронна връзка, която е подобрила комуникацията  между съдилищата в страната и ОДМВР-та и е прекратила комуникацията с писма.

"Не е допустимо съдия да получи такава награда, ако тя е свързана с конкретно дело, но ако тя е свързана с прилагането на полезен принцип в организацията на работа няма нищо неетично", посочи Цацаров.
Цацаров отрече да има случай, в който отказ на съпругата му, която работи като нотариус да е бил обжалван пред Областния съд в Пловдив.

Той също така отрече семейството му да е използвало кредит от обслужващата съда банка.

Бъдещият главен прокурор следва да предприеме кадрово обезпечаване на системата. Това изтъкна като приоритет номер 1 в концепцията си кандидатът за главен прокурор.

Цацаров постави и сред приоритетите си решаването на проблема с незаетите щатове в съдебната система и подчерта, че е необходим много щателен анализ на незаетите щатни бройки.

От значителна важност е и преодоляването на проблема с неравномерната натовареност, посочи кандидатът за главен прокурор.

Ако заеме поста на обвинител номер 1, той предвижда да осигури гаранции за предвидимо развитие на прокурорската кариера и инвентаризация на всички актове, който действат в прокуратурата.

Цацаров предлага и създаване на ново административно звено, което да се занимава с цялата информация от оправдателните присъди.

"Бъдещият главен  прокурор, който и да е той, трябва да създаде нормални условия на работа на своите колеги, очи в очи да бъде с тях и да чува проблемите им", заяви Цацаров.

Той заяви, че споделя идеята на Борис Велчев за необходимостта от приемането на нов Наказателен кодекс.
Относно въпроса за премахване на най-тежкото наказание доживот без право на замяна Цацаров подчерта, че не е привърженик на бързите и незабавни реформи и трябва да има много широк анализ, дебат и обществено обсъждане, за да се вземе становище.

Изслушването на кандидата пред членовете на ВСС продължава.

Водещи

Най-четени