Бъдещият премиер Пламен Орешарски ще обяви състава на кабинета си 27.05 | 07:49

Най-вероятно за министър на икономиката ще бъде избран Петър Чобанов

От Елица Елефтерова

Бъдещият премиер Пламен Орешарски ще обяви състава на кабинета си през днешния ден по време на националния съвет на БСП, съобщава БНТ. Имената на някои от кандидат-министрите вече са ясни, независимо че официално за разпределение на министерските постове не са водени преговори.

Най-вероятно за министър на икономиката ще бъде избран Петър Чобанов от гражданската квота на БСП. Директорът на болница "Шейново" - д-р Таня Андреева, е спрягана за евентуален министър на здравеопазването. Хасан Адемов е вероятният министър на социалната политика, като по всяка вероятност министър от квотата на ДПС ще оглави и транспортното министерство. 

Управленската програма на бъдещия кабинет е почти синхронизирана на база предизборните платформи на левицата, ДПС и "Атака", обявиха от Движението за права и свободи. 

Социалните мерки, които правителството на Орешарски предвижда, са парите за майчинство да се вдигнат от 240 на 310 лева още през юни, а сумите, отпускани за първокласниците, да станат 300 лева. Енергийното подпомагане ще е в социален пакет от първи октомври.

Той включва мерки за разширяване обхвата на хората, които ще се възползват от помощите за следващия енергиен сезон. Обсъжда се отпадането на някои компоненти от цената на тока, съобщиха още от ДПС. 

Съставът на новия кабинет, с мандата на Коалиция за България, ще бъде гласуван във вторник на извънредно заседание на парламента.

През днешния ден продължават политическите консултации около управленската програма и състава на кабинета. Покани за разговори са изпратени до партията на Волен Сидеров, "България на гражданите", ВМРО и "Глас народен".

Водещи

Най-четени