Българи в Лондон връчиха подписка на президента Радев 18.10 | 09:50

Пред посолството ни го посрещнаха с протест

От Ани Романова

Протест на българи срещу "геноцида в България" посрещна президента Румен Радев пред посолството на България в Лондон, където бе организирана среща на държавния глава с българи, живеещи във Великобритания. Протестиращи носеха плакат, на който пишеше "Хората срещу мафията в управлението в България", съобщава "Дневник".

Държавният глава е на тридневно работно посещение във Великобритания.

Главният редактор на в. "Будилник" Емил Русанов връчи на Румен Радев петиция с искане за пряко участие на българите в управлението. Тя е подписана от около 4 хил. души. "Какво ще направи президентът? Искаме той да се ангажира. В България се сменя едно мафиотско управление с други крадци."

В посолството се бяха събрали около 200 души, които бяха дошли да зададат въпроси на президента и да си направят селфи с него.

Във встъпително слово държавният глава каза, че изпитва тъга, че българските таланти са принудени да търсят реализация в чужбина, но и гордост, че има българи, които успяват в такава конкурентна среда, което е успех не само за тях, но и за страната.

Държавният глава се обърна към студентите в Лондон: "Силно вярвам, че ще намерите мотивация да се върнете в България. България има нужда от хора като вас – високообразовани, интелигентни и с опит. Вашият престой тук ви помага да осъзнаете що е демокрация, свободни медии, ефективни и прозрачни институции - неща, които не достигат в България."

Накрая държавният глава каза, че вярва, че покрай Брекзит ще бъде намерено решение и българите ще получат статут на уседналост.

Преди речта имаше хорово изпълнение на българския химн.

След като поздрави гостите в посолството, държавният глава размени по няколко думи с тях.

Кога ще спре войната между институциите в България, го попита емигрантка. "Не става въпрос за война между институциите, а за битка за законност и демокрация", отвърна президентът. "А каква тогава е Вашата визия срещу геноцида", допълни тя въпроса си, "ние всички бягаме".

"Най-важната крачка е да няма апатия. Това е първата стъпка. Когато има законност и държавата се управлява по силата на закона и морала, вие ще се върнете", обясни й президентът.

Въпрос зададе и Асен Генов, който обясни как служебното правителство на Румен Радев е дало само една седмица за отговор на фирмите в конкурса за купуване на изтребители, при което само шведската компания "Грипен" е успяла да отговори. "Още от времето на служебното правителство някой работи за интересите на "Грипен", каза още Генов. Президентът му обясни, че служебното правителство на Огнян Герджиков е оставило решението да се вземе от третия кабинет на Бойко Борисов. По думите му това е било политическо решение.

Предсрочни избори ще има ли, попита друга емигрантка. "Задайте този въпрос на социолозите или на врачките", отговори й президентът. Други емигранти поискаха от държавния глава закон за фалит на физическите лица, за да се върнат. Имаше и искане българският език да бъде матуритетен във Великобритания.

Президентът разговаря и с Кирил Сакскобургготски, който също бе сред гостите.

Днес Румен Радев ще бъде приет от кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец.

Водещи

Най-четени