Българи пак замесени в огромна измама в Германия 09.03 | 11:36

Нашенци източвали социални помощи в особено големи размери

От iNews.bg

След поредната специализирана акция в Германия стана ясно, че българи са замесени в поредната огромна измама там. Операцията била проведена в Рурската област във вторник срещу криминални структури от Югоизточна Европа. Българи и румънци се оказали въвлечени в злоупотреби със социални помощи в особено големи размери.

В операцията участвали представители на германското Бюро по труда, на митническите служби и на прокуратурата в Дуисбург, Гелзенкирхен и Дортмунд. По време на действията в трите града били претърсени общо 13 сгради, обитавани от българи и румънци, както и 17 помещения на фиктивни работодатели.

СХЕМАTA

Измамата ставала чрез лъжливи обещания, с които организираните банди целенасочено привличали българи и румънци в Рурската област. Там им били издавани фиктивни трудови договори като наети на минимално работно време. Срещу завишени наеми източноевропейците били настанявани в квартири в изключително лошо състояние и били заставяни да подават молби за социални помощи.

С помощта на измислената схема по-голямата част от парите, изплащани от Бюрото по труда, отивали в джоба на организаторите. От германските служби уточняват, че става дума за големи суми. За едно семейство с пет деца например помощите бързо може да набъбнат до 4500 евро на месец.

Водещи

Най-четени