Българинът – беден, но еврооптимист 17.04 | 14:43

76% от българите подкрепят членството в ЕС, 44% ще гласуват със сигурност

От Филипа Тодева

България е най-бедната страна членка в ЕС, гражданите ѝ получават най-ниските заплати, инфраструктурата ни е най-зле и въобще ние сме най-онеправдани в ЕС. Но въпреки ниския стандарт на живот българинът остава еврооптимист и не съжалява, че е станал част от голямото европейско семейство. Според последните данни от проучване на "Екзакта" 76% от българите изцяло подкрепят членството на страната в ЕС. Социолозите правят извода, че по никакъв начин не се поставя под въпрос привързаността на българите към европейския избор. Противниците на членството към момента са около 13%.

Месец преди евровота 44,3 на сто от гражданите заявяват, че ще гласуват. 43% очакват евроизборите да бъдат честни, а други 37% се опасяват, че това няма да бъде така. 57% от българите са на мнение, че на предстоящите евроизбори ще се решават главно вътрешнополитически проблеми на партиите у нас и изобщо няма да става дума за европейски избор. 37,9% от българите твърдят, че възнамеряват да използват правото си на преференциален вот. 11,1% не биха използвали преференцията, а 30% не са решили.

Електоралната подкрепа според "Екзакта" ще бъде разпределена така - за ГЕРБ - 22,5%, за Коалиция за България - 18,9%, за ДПС - 6%. ББЦ, РБ и АБВ имат близки прогнозни резултати. За ББЦ и коалиционните ѝ партньори ще гласуват 5,3, за РБ - 5,2%, а за АБВ - 5%.

Водещи

Най-четени