Българинът може без много неща, но без телевизор – не 18.04 | 18:14

Мобилният телефон, пералнята и хладилникът също са сред особено задължителните вещи у дома

От Кристиан Костурков

Българите определено могат да живеят без много неща, които в другите държави хората приемат за даденост, но телевизорът не е сред тях. Това е най-важната вещ в домовете у нас, става ясно от данните на Националния статистически институт. Оказва се, че домовете без телевизор в България буквално са единици. В градовете 99.2% от хората имат такъв. В селата изключенията са малко повече – с такъв уред разполагат 98.2 на сто от домакинствата там, но пак почти всяко разполага с поне 1 телевизор.

Друг домакински уред, без който българите не си представят живота, е хладилникът. Такъв отново имат почти всички – 99% от живеещите в градовете и 97.5 на сто от жителите на селата. Третата по популярност у нас вещ е мобилният телефон. И макар да не е толкова разпространен като телевизорите, хладилниците и фризерите, почти всеки българин разполага с такъв. В големите населени места 93.9 на сто от хората имат телефон в джоба си, а в малките – 84.3 на сто. Освен това преобладава количеството на хората, които имат по 2 или повече мобилни телефона. В същото време стационарният вече е сред най-неразпространените уреди в българските домакинства. В селата едва 35.3% от къщите разполагат с такъв. В градовете са малко повече – 43.7 на сто. По-разпространени са дори автомобилите. Средно за страната кола притежава всяко второ домакинство, а малко над 4% имат даже по 2 или повече.

Компютрите и интернет връзката у дома също са сред особено разпространените "екстри" в българските домове. Около 52% от домакинствата имат поне по един, а единици са тези, които притежават компютър, но нямат връзка с мрежата в домашни условия.

Значително по-популярни са пералните. Такива имат значително повече домове спрямо онези, които имат компютър. В градовете на всеки 100 домакинства само 5 не притежават перална машина. По селата такава имат 84.2 на сто от семействата.

Най-неразпространения домакински уред в България пък е миялната машина. Едва 9.2% от домакинствата у нас не мият съдове на ръка. Все пак този тип уреди е значително по-разпространен в градовете, където го има в 11 от всеки 100 жилища. В селата пък на това удобство се радват едва 4.2% от домакинствата.

Доста повече хора у нас предпочитат да се сдобият с климатици. Средно за страната малко над 35% от домакинствата притежават поне един такъв уред. Причината обаче вероятно е, че голяма част от жилищата в България се отопляват на ток.

Водещи

Най-четени