Българинът не е мръднал много от времето на прапрадядо си 26.04 | 14:29

Нашенецът възприема ромите и турците така както са го правили предците му

От Христина Рафаилова

Ако чуете някой да се оплаква, че българите не спазват традициите, не му вярвайте. Момичета вече може да не ходят масово да лазаруват и нашенецът да не ходи на църква през две секунди, но в ежедневието и речта си сме запазил старите стереотипи.

Това поне показва анализът на етнолога  Лина Гергова, според който българинът е съхранил от далечното минало разбиранията си за ромите, турците и евреите.

Въпреки развитието на страната ни негативните клишета за другите етноси у нас си остават дълбоко вкоренени в съзнанието на нашенеца.  Експертът е направил изводите си след проучване на традиционните пословици и поговорки, които и днес българинът използва масово, предаде БТА. 

В доклада си Лина Гергова отбелязва, че ромската, турската, гръцката и еврейската общности са най-често срещаните в българските традиционни поговорки и пословици. 

Първенци сред трите общности обаче са ромите. От запазения фолклор става ясно, че както и преди така и сега представителите етноса в очите на българина са , "бедни, но пък музикални, непредвидливи, шумни".

Турчин заменя определението "мюсюлманин". Те са представяни като жестоки, каза Гергова.

Гърците, според българските поговорки, са определяни като алчни, обясни ученият. Образът на гърците не е разгърнат, посочитя. По думите й обаче стереотипните представи са се запазили.

Четвъртата етническа общност, която се споменава в традиционните текстове е еврейската, каза Гергова. Според поговорките те са скъперници, посочи Гергова. Основните послания са запазени, стереотипният образ не се променя, само се надгражда, допълва Гергова. 

Водещи

Най-четени