Българите в 22 държави няма да се втурнат да гласуват? 02.04 | 13:34

В тези страни нашенците ще могат да дадат вота си само в посолствата

От Христина Рафаилова

Една от най-многобройните български общности – тази в Украйна, вероятно ще срещне трудности при гласуването на 12 май. Това стана ясно от думите на говорителя на външно министерство Димитър Япраков.

Той съобщи, че в 22 държави няма да бъдат отваряни допълнителни избирателни секции. Причината за това е, че страните са отказали такива да бъдат открити.

Сред тези страни е и Украйна, където по данни от 2001 година живеят над 200 000 нашенци. Допълнителни секции няма да бъдат открити и в Унгария и Словакия, както и Армения, Грузия и Мароко.

Това означава, че българите зад граница ще могат да участват във вота само в секциите в посолствата и дипломатическите ни мисии.

По думите на Япраков причините да получим отказа  са чисто законодателни. Нормативната уредба на въпросните страни не позволява гласуването извън посолствата и мисиите.

Според него отварянето на секции изисква да бъдат предприети охранителни мерки от страна на местната полиция. Япраков добави, че в някои от тези държави по принцип имат проблем с вътрешната си сигурност.

Водещи

Най-четени