Българите в Украйна с апел към родината! 21.03 | 14:15

Сънародниците ни благодарят, че имат подкрепата на страната си

От Мая Александрова

Председателят на Асоциацията на българите в Украйна и депутат в украинския парламент Антон Киссе апелира към по-дълбоко изучаване на ситуацията в страната преди да се излезе с позиция.
Той е в София по покана на председателя на БСП Сергей Станишев. Киссе се срещна с председателя на Народното събрание Михаил Миков и представители на левицата.

"Моята главна цел и моето послание е всяка държава, която приема резолюция, по-дълбоко да изучи реалната ситуация в Украйна и да отчита и настроенията на българите там", каза Антон Киссе.

"В това напрегнато време една дума, неправилно написана, или една запетая създава допълнително напрежение, желателно е това напрежение да го няма", добави той.

Антон Киссе изрази благодарност, че в това тежко време българите в Украйна имат сериозна подкрепа от България.

"Постоянно съм във връзка с българското външно министерство, с министър Кристиан Вигенин. Неговото посещение в Украйна даде позитивно настроение на българската общност там", каза председателят на българите в Украйна.

Антон Киссе отбеляза, че Асоциацията има връзки с различни политически структури и обществени организации в България.

"Постоянно съм във връзка с евродепутата Андрей Ковачев, а Милен Врабевски много помага на българите в Украйна", посочи Кисе.

От своя страна лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че остава с ясното впечатление, че българите в Украйна очакват първо политическо успокоение и деескалация на ситуацията и във вътрешен план, и в отношенията между Украйна и Русия. Станишев отбеляза, че българската общност е една от големите общности в Украйна.

"Първата ни грижа е спокойствието, мирният живот и защитата на правата на българите в Украйна, в това число развитието на тяхната културна идентичност", каза социалистът.

Според него решението на украинския парламент за отмяна на закона за езиците е било изключително погрешна стъпка, много лош сигнал, в това число към българската общност. "Изпълняващият длъжността президент не го е подписал, сега обаче вървят дискусии за приемане на нов закон", отбеляза Станишев.

Той добави, че БСП ще препоръча на българското правителство да настоява пред украинските власти в тази напрегната конфронтационна среда да не се предприемат такива действия, а да се запази действието на досегашния закон за регионалните езици.

Лидерът на БСП посочи, че ще настояват да бъде възстановено предишното ниво (до 2009 г.) на подкрепа от България за запазване на културната идентичност на българите в Украйна и да се изпратят повече учители по хореография. Той съобщи, че в скоро време ще посети населените с българи райони в Украйна по покана на Антон Киссе.

Председателят на Асоциацията на българите в Украйна се срещна днес и с представители на партия "Атака", допълва БТА.

Водещи

Най-четени