Българите единни: Корупцията и организираната престъпност - най-наболелите проблеми у нас 27.01 | 11:41

Над 70 на сто са "за" оставането на механизма за оценка и сътрудничество

От iNews.bg

Българите разчитат повече на Европейската комисия, отколкото на собствената си държава, за да въдвори ред и законност у нас. 

Според проучване на Евробарометър по поръчка на ЕК 78% от хората се обявяват за това механизмът за оценка и сътрудничество да продължи да бъде прилаган за страната ни. Според тях Брюксел трябва да продължи да следи напредъка на страната ни в борбата с корупцията и организираната престъпност, докато у нас бъдат постигнати стандарти, съотносими към останалите страни членки. 

България и Румъния се двете единствени държави в Общността, подложени на подобен мониторинг. Очаква се обаче двете страни да бъдат отделени една от друга, като северната ни съседка отбелязва далеч по-голям напредък. Управляващите у нас очакват поредния доклад по механизма да бъде опустошителен за страната ни. 

Корупцията и организираната престъпност са едни от най-наболелите проблеми у нас според почти 100% от гражданите, показват данните. Едва 2 на сто смятат, че корупцията не е важен въпрос. 

Обществената чувствителност спрямо "пробойните" в съдебната система също е на изключително високо ниво. 96% от анкетираните смятат, че неуредиците в правораздаването у нас са сред основните проблеми, които трябва да бъдат разрешени. Организираната престъпност също е сред основните точки в дневния ред на обществото, като 96 на сто смятат, че борбата с нея е сред най-належащите въпроси. 

Статистиката показва, че образованите българи са далеч по-чувствителни към сферите, които са подложени на мониторинг от ЕК, отколкото тези без диплома или изпаднали от училище. 

Около една четвърт от сънародниците ни смятат, че  ситуацията с организираната престъпност се е подобрила в сравнение с преди 5 години. 22 на сто мислят, че промяната е твърде минимална. 33 на сто пък са на мнение, че нещата "не са мръднали напред" по никакъв начин, а 35% твърдят, че ситуацията се е влошила.

Същата тенденция в общественото мнение се забелязва и спрямо съдебната система. 44 на сто смятат, че нещата в системата се влошават, а 28 на сто твърдят, че е станала още по – лоша. 

Българите обаче са оптимисти, като голяма част от запитаните смятат, че  в следващите 5 години  страната ни ще има напредък в борбата с корупцията, организираната престъпност, както и в съдебната реформа.

Данните показват обаче, че много малка част от сънародниците ни знаят какво представлява механизмът за сътрудничество и оценка.

Водещи

Най-четени