Българите не са оптимисти за 2019-а, само 22% очакват по-добра година 27.12 | 13:30

Всеки втори се чувства „автор на живота си“

От iNews.bg

В края на 2018 г. 22% от българите очакват 2019 г. да е по-добра от сегашната, 30% - по-лоша, а 31% - същата, показват данни от глобално проучване в 50 страни на световната асоциация "Галъп интернешънъл", част от ежегодния изследователски проект на асоциацията, наречен "В края на годината".

 

Алфа рисърч: Личната равносметка на българина на рекордно високо ниво

 

Нетната стойност на оптимизма у нас, т.е. дяловете на оптимисти за 2019 г. минус дяловете на песимисти за 2019 г. е минус 8, докато през миналата година е била +3, изчисляват социолозите и коментират, че това показва известен спад на общия оптимизъм.

 

 

 

България е по-песимистична на фона на източната част на Европейския съюз (ЕС), като например Румъния показва много по-сериозен оптимизъм (нетна стойност +21). България показва по-малко оптимизъм от средното и за ЕС като цяло. Според нетните оценки, на Балканите най-оптимистично са настроени албанските общности, а на другия полюс са Турция и Босна и Херцеговина, а ние сме в средата.

 

Българите намират живота за по-несправедлив и нещастен от масовия европеец

 

15% у нас очакват идващата година да е по-мирна за света от отиващата си, 28% са на обратното мнение, а 38% очакват да е същата. Нетната стойност е минус 13 - т.е. страната ни е близо до средните стойности за света.

 

 

България изглежда сравнително по-оптимистична за мира на фона на останалите страни в източната част на Европейския съюз и особено на фона на целия ЕС, коментират анализаторите. Сравнени с останалите на Балканите обаче, българите изглеждат по-скоро песимисти за това дали годината ще бъде по-мирна. И тук, като че ли албанските общности са сред най-бодро настроените.

 

Близо 60% от българите са щастливи, само 10% се чувстват неудовлетворени

 

В края на 2018 г. оптимизмът за непосредственото бъдеще продължава да преобладава в света, въпреки че песимизмът се увеличава, обобщават социолозите. Очакванията за по-добро непосредствено бъдеще се повишават за мнозинството от интервюираните в Африка (обикновено оптимистичен регион, въпреки условията на живот), в Индия, в европейските страни извън ЕС, в САЩ и в Латинска Америка. От друга страна, вижда се песимизъм за предстоящата година в Близкия Изток, в Русия и до голяма степен в Западна Европа.

 

 

Оптимизмът за новата година преобладава в повечето държави по света. Тази година изключение правят Турция, Сърбия, Обединеното кралство, Полша, Чехия, Русия, Босна и Херцеговина, България, Хонконг, Франция, Италия, Ливан, Йордания и Южна Корея. 28% от общия брой анкетирани по света очакват 2019 г. да бъде по-мирна, 34% смятат, че ще бъде по-проблемна.

 

Всеки втори се чувства "автор на живота си"

 

"В продължение на десетилетия глобалното изследване "В края на годината" отчита парадокс: хората, живеещи в по-богати страни, са настроени по-песимистично към предстоящата година, и обратното", коментира президентът на световната асоциация "Галъп интернешънъл" Кънчо Стойчев  и допълва: "Изглежда, страхът от загуба на това, което имаш, е по-голям от страха да нямаш".

 

Европейският съюз е все по-песимистичен, показва още анализ на данните от проучването. Същото е с Русия, докато оптимизмът за следващата година в САЩ е най-високият за последното десетилетие.

 

"В предходните десетилетия повечето хора по целия свят очакваха по-скоро мирна нова година, отколкото изпълнена с опасности - с едно обичайно изключение: Близкият Изток. Но сега, за първи път през този век, все по-голям брой западноевропейци очакват със страх, че следващата година ще е по-малко мирна", смята Стойчев.

Водещи

Най-четени