Българите се плашат от ромите 16.02 | 19:00

Над 83% от българите са разтревожени за броя на ромите, който не спира да расте

От Теодора Кокаланова

83% от българите са разтревожени от вероятността след години в България ромското население да преобладава над българското. Най-висока чувствителност по темата се регистрира сред жителите на провинцията и сред възрастното население на страната, съобщава агенция "Фокус", като се позова на изследване. 

Все още в българското общество цари неяснота, относно това какво трябва да се предприеме, за да се преодолее демографската криза. Повече от половината българи са на мнение, че изходът е прилагането на стимули сред българското население.

Неговите основни проблеми все още си остават от социално и финансово естество, което според българите е причина много от семействата да не предприемат стъпката към създаване на поколение.

Данните от националното представително изследване показват, че е нужно прилагане на спешни мерки срещу безработицата и за увеличаването на размера на детските надбавки, ръстът на парите за обезщетение за гледане на дете до 2 години, данъчните облекчения за семейства с две и три деца и изграждането на нови ясли и детски градини.

Според данните 1/5 от българите, предимно жители на големите градове, които са високообразовани, изповядват националистически идеи. Нужна е работа върху ограничаване на раждаемостта сред малцинствените групи, както и върху повишаването на контрола относно изплащането на обезщетенията и социалните помощи за ромите, се отбелязва още в изследването.

Макар и в единични случаи се срещат предложения като това да се криминализират абортите и раждането от непълнолетни лица, както и да се ограничи притокът на бежанци у нас.

Според друга тема на проучването 67% от българите заявяват, че се страхуват да не станат жертва на битова престъпност. 25% не се безпокоят от посегателства върху тях или имуществото им.

Страховите нагласи са по-разпространени сред хората на възраст над 59 години, сред жените и сред бедните българи. Жителите на столицата декларират по-висока тревожност в сравнение с жителите на провинцията.

Изследването регистрира, че най-масовите прояви на битова престъпност са кражбите. Най-разпространени са кражбите от дома, от които твърдят, че са пострадали през последната година около 15% от българите. Веднага след това с равни дялове се нареждат кражбите от вилите и джебчийските кражби, от които са пострадали 10% от българите.

Много разпространени са още кражбите на селскостопанска продукция. На този фон, престъпления като побой и сексуално насилие, се срещат сравнително по-рядко. Повече са хората, които днес твърдят, че са били изнудвани.

Най-четени