България, Гърция и Румъния работят за стабилността на Югоизточна Европа 08.05 | 13:52

Външните министри се обявиха за суверенитета на Украйна

От Теодора Кокаланова

България, Гърция и Румъния работят за стабилността и растежа на Югоизточна Европа. Около това се обединиха външните министри на трите страни на среща в тристранен формат, която се проведе в Солун, съобщи пресцентъра на МВнР.

Кристиан Вигенин, Евангелос Венизелос и Титус Корлъцян се обединиха зад мнението, че за развитието на региона е важно за продължат да обменят идеи и тясно да си сътрудничат в регионални организации, формати и инициативи, включително ПСЮИЕ и ЧИС.

Първите дипломати обсъдиха отношенията между трите страни и се договориха да работят съвместно за разширяване на сътрудничеството в сферите на икономиката, търговията, трансграничното сътрудничество, енергетиката, туризма, регионалните инфраструктурни проекти, транспорта, телекомуникациите, незаконната имиграция и борбата с корупцията, трансграничната и организираната престъпност и трафика на хора.

Външните министри се ангажираха да работят заедно за ускореното развитие на важните регионални енергийни инфраструктурни проекти, включително изграждането на интерконекторните връзки между  България, Гърция и Румъния и проектите в рамките на Южния коридор. 

Кристиан Вигенин, Евангелос Венизелос и Титус Корлъцян заявиха убеждението си, че бъдещето на региона е в ЕС и НАТО и потвърдиха силната си подкрепа за европейските и евроатлантическите перспективи на всички страни кандидатки и потенциални кандидатки при изпълнение на поставените критерии за членство. "Добросъседските отношения и продуктивното регионално сътрудничество са ключови елементи от процесите на разширяване на ЕС и НАТО", подчертаха те.

Външните министри на трите страни обсъдиха и ситуацията в Украйна, като отново заявиха категоричната си подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на страната и потвърдиха подкрепата си за намирането на решение на настоящата криза със средствата на политиката и дипломацията.

"Подкрепяме усилията за провеждане на съдържателен диалог с цел намиране на политическо решение и призоваваме за незабавно прилагане на постигнатите на срещата в Женева договорености", отбелязаха външните министри.

По думите на Вигенин и трите страни имат значителни малцинства в Южна Украйна и загрижеността за техните права и сигурност е сред обсъдените въпроси. "Наличието на тези общности изисква да имаме активна позиция. Това беше повод и тримата да посетим Украйна в началото на март, дни след като украинският парламент одобри състава на преходното правителство", добави министър Вигенин.

Трите страни в момента са ротационни председатели съответно на организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, ЕС и Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа. На срещата бяха отбелязани резултатите, постигнати в рамките на българското председателство на ЧИС.

Водещи

Най-четени