България в Шенген? Решават през септември 09.03 | 08:09

Българските власти продължават да твърдят, че са покрили всички критерии за членство

От Андриян Георгиев

Без мнения против вчера (8 март) Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи е приел, че през септември ще гласува по въпроса с разширяването на Шенген с България и Румъния.

Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в Брюксел.

Той коментира, че дебатът около приемането на България и Румъния в Шенген бил предизвикан от една партия в Холандия, но съвпадна и с Арабската пролет, и така стана част от вътрешния дневен ред в Германия, Франция и Австрия заради миграционния натиск в Италия.

От гледна точка на усилията и ангажиментите, които имахме, за нас тази тема е приключена, още през март  миналата година бяхме готови за присъединяване на основата на експертните оценки на място, посочи вицепремиерът.

Цветанов е разговарял с холандския министър по имиграцията и по въпросите на бежанците Герд Лерс. 

"Оценката, която се дава за реалното състояние днес на България и на Румъния, ни обнадеждава за промяната в позицията на Холандия, трябва да разясняваме на нашите холандски партньори предприетите мерки", заяви Цветанов, цитиран от БТА.  

Цветанов каза, че България се е обърнала към своите холандски партньори, като е изразила готовност да посрещне, когато те преценят, всякаква проверка по границите по тяхна преценка. Такава покана е отправена и към Франция, ако френските власти проявят интерес и намерят необходимост от подобни  проверки.

Финландски депутати са изпратили писма до София, в които обявяват, че възнамеряват да посетят нашата страна, за да се уверят на място, че България действително е изпълнила ангажиментите си по Шенген.

Такива проверки вече били извършени от представители на Германия, които не са имали никакви забележки, похвали се вицепремиерът.

"Мога да уверя и съм убеден, че до доклада на Европейската комисия през юли по Механизма за сътрудничество и оценка законът за отнемане на имущество ще бъде приет", заяви Цветанов в отговор на  въпрос за допълнителните мерки, които страната ни може да  предприеме, за да улесни положително решение през септември.

Вицепремиерът отбеляза, че вчера министрите са решили да бъдат изготвяни годишни отчети как държавите в Шенген спазват критериите за членство в зоната.

Водещи

Най-четени