България вече е червено на ковид картата на ЕС 20.08 | 08:00

В същата зона са Франция, Ейре, Испания, части от Италия и Бенелюкс, докато по-голямата част от Централна и Източна Европа са в "зелено" и оранжево

От iNews

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров потвърди в четвъртък, че се обмисля засилването на противоепидемичните мерки от следващата седмица заради разгарящата се четвърта вълна на коронавируса.

Докато обаче обясняваше вчера, че страната ще премине в т.нар. "оранжева" зона до дни - според Националния оперативен план за справяне с пандемията, България "светна" в червено на европейската ковид карта. 

От Европейския център за превенция и контрол на заболяванията публикуваха новите данни за страните от ЕС, включително за брой позитивни тестове от всички взети проби и 14-дневна заболеваемост.

България е в червената зона заедно с Франция, Ейре, Испания, части от Италия и Бенелюкс, докато по-голямата част от Централна и Източна Европа са в "зелено" и оранжево, а ваксинацията там достига общо около 50% от възрастното население с поне 1 доза от препаратите. 

Прави впечатление, че на седмична база процентът позитивни у нас е над 4%, което свидетелства за слаб контрол на епидемията, за разлика от други страни в "червено", при които нивата се държат до между 1 и 3,9 на сто от броя тествани за коронавируса. 

България е на дъното на класацията за брой имунизирани, въпреки ежедневните съобщения на МЗ за ползите от ваксините.

Водещи