България вече има свой защитен хранителен продукт в ЕС 22.12 | 13:26
Горнооряховският суджук е първото ни защитено географско указание
В официалния вестник на Европейския съюз (ЕС) днес (22 декември) беше публикуван регламент 1370/21.12.2011 г. за вписване на Горнооряховски суджук (Gornooryahovski sudzhuk) като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.
По този начин Горнооряховският суджук се превърна в първото българско защитено географско наименование съгласно европейската политика на качество, съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
Защитеното географско указание "Горнооряховски суджук" може да бъде използвано на територията на ЕС, включително и България, само от производителите, които са членове на сдружение СДРУЖЕНИЕ "РАХОВЕЦ - 2007". Това са:
- ЕТ "СТЕФМАРК - Стефан Марков"- гр. Горна Оряховица, ул. "Свети Княз Борис І" № 86;
- "Р.А. - 03 - Боби" ООД - гр. Горна Оряховица, ул. " Стоян Михайловски" № 16;
- "Родопа-Горна Оряховица-96" ЕООД - гр.Горна Оряховица, ул "Отец Паисий" № 63.
От Министерството на земеделието и храните съобщиха, че контролът върху правомерната употреба на наименованието на пазара и при производителите съгласно националното законодателство ще се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
В Европейския съюз, съгласно политиката за качество на селскостопанските продукти и храни, има три вида квалификации за качество:
- Защитени наименования за произход (ЗНП). Това са наименования на продукти, дължащи характеристиките си изключително или основно на мястото им на производство и на уменията на местните производители. Селскостопанският продукт или храна трябва да е произведен, преработен или приготвен в дадена географска област посредством признато ноу-хау.
- Защитени географски указания (ЗГУ). Това са селскостопански продукти или храни, чиято репутация или характеристики са тясно свързани с производство в географския район. Освен това поне един от етапите на производство, преработка или приготвяне се извършва в същия район. Именно по тази квалификация е регистриран и Горнооряховският суджук.
- Храни с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Това са наименования на продукти, които гарантират традиционния характер, типичен за състава на продукта или за средствата за неговото производство. ХТСХ не са свързани с някое специално място, но трябва да бъдат произвеждани съобразно посочена спецификация.
Последният регистриран в ЕС по ЗГУ продукт преди Горнооряховския суджук е унгарският пикантен салам Magyar szürkemarha hús.
Водещи
-
Кирил Петков обвини ГЕРБ за липсата на бюджет
В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП Кирил Петков обвини ГЕРБ за липсата на...
09.01 | 17:00
-
Тежка катастрофа на пътя Бургас - Слънчев бряг
На място работи полицейски екип, който регулира трафика. Причините за инцидента се изясняват...
09.01 | 16:45
-
След 2 години: Ливан избра нов президент
Постът бе вакантен от повече от две години - още от октомври 2022 г.
09.01 | 16:30
-
Асен Василев: Компенсациите за скъп ток ще са със задна дата
ПП внася промени в удължителния бюджет за наука, здравеопазване и култура
09.01 | 15:59
Най-четени
-
Още един пролетен ден: Слънце, от 14° до 20°С
По-ниски ще са температурите - до 5°-8°, в районите с мъгли
09.01 | 08:00
-
ГЕРБ подновява преговорите с БСП и ИТН
От пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че са отправили покана за разговори към Българската...
09.01 | 09:15
-
Веселин Вешев от „Възраждане“ се отказва от депутатския си имунитет
Това съобщи председателят на Народното събрание Наталия Киселова в началото на днешното...
09.01 | 10:30
-
Единодушно: Депутатите приеха на първо четене временен закон за бюджета
Законопроектът урежда събирането на приходи и извършването на разходи през 2025 г. за срок, не...
09.01 | 14:15