България вече има свой защитен хранителен продукт в ЕС 22.12 | 13:26

Горнооряховският суджук е първото ни защитено географско указание

От Ивайло Ачев

В официалния вестник на Европейския съюз (ЕС) днес (22 декември) беше публикуван регламент 1370/21.12.2011 г. за вписване на Горнооряховски суджук (Gornooryahovski sudzhuk) като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.

По този начин Горнооряховският суджук се превърна в първото българско защитено географско наименование съгласно европейската политика на качество, съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Защитеното географско указание "Горнооряховски суджук" може да бъде използвано на територията на ЕС, включително и България, само от производителите, които са членове на сдружение СДРУЖЕНИЕ "РАХОВЕЦ - 2007". Това са:

- ЕТ "СТЕФМАРК - Стефан Марков"- гр. Горна Оряховица, ул. "Свети Княз Борис І" № 86;
- "Р.А. - 03 - Боби" ООД - гр. Горна Оряховица, ул. " Стоян Михайловски" № 16;
- "Родопа-Горна Оряховица-96" ЕООД - гр.Горна Оряховица, ул "Отец Паисий" № 63.

От Министерството на земеделието и храните съобщиха, че контролът върху правомерната употреба на наименованието на пазара и при производителите съгласно националното законодателство ще се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В Европейския съюз, съгласно политиката за качество на селскостопанските продукти и храни, има три вида квалификации за качество:

- Защитени наименования за произход (ЗНП). Това са наименования на продукти, дължащи характеристиките си изключително или основно на мястото им на производство и на уменията на местните производители. Селскостопанският продукт или храна трябва да е произведен, преработен или приготвен в дадена географска област посредством признато ноу-хау.

- Защитени географски указания (ЗГУ). Това са селскостопански продукти или храни, чиято репутация или характеристики са тясно свързани с производство в географския район. Освен това поне един от етапите на производство, преработка или приготвяне се извършва в същия район. Именно по тази квалификация е регистриран и Горнооряховският суджук.

- Храни с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Това са наименования на продукти, които гарантират традиционния характер, типичен за състава на продукта или за средствата за неговото производство. ХТСХ не са свързани с някое специално място, но трябва да бъдат произвеждани съобразно посочена спецификация.

Последният регистриран в ЕС по ЗГУ продукт преди Горнооряховския суджук е унгарският пикантен салам Magyar szürkemarha hús.

Водещи

Най-четени