България вече има свой защитен хранителен продукт в ЕС 22.12 | 13:26
Горнооряховският суджук е първото ни защитено географско указание

В официалния вестник на Европейския съюз (ЕС) днес (22 декември) беше публикуван регламент 1370/21.12.2011 г. за вписване на Горнооряховски суджук (Gornooryahovski sudzhuk) като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.
По този начин Горнооряховският суджук се превърна в първото българско защитено географско наименование съгласно европейската политика на качество, съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
Защитеното географско указание "Горнооряховски суджук" може да бъде използвано на територията на ЕС, включително и България, само от производителите, които са членове на сдружение СДРУЖЕНИЕ "РАХОВЕЦ - 2007". Това са:
- ЕТ "СТЕФМАРК - Стефан Марков"- гр. Горна Оряховица, ул. "Свети Княз Борис І" № 86;
- "Р.А. - 03 - Боби" ООД - гр. Горна Оряховица, ул. " Стоян Михайловски" № 16;
- "Родопа-Горна Оряховица-96" ЕООД - гр.Горна Оряховица, ул "Отец Паисий" № 63.
От Министерството на земеделието и храните съобщиха, че контролът върху правомерната употреба на наименованието на пазара и при производителите съгласно националното законодателство ще се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
В Европейския съюз, съгласно политиката за качество на селскостопанските продукти и храни, има три вида квалификации за качество:
- Защитени наименования за произход (ЗНП). Това са наименования на продукти, дължащи характеристиките си изключително или основно на мястото им на производство и на уменията на местните производители. Селскостопанският продукт или храна трябва да е произведен, преработен или приготвен в дадена географска област посредством признато ноу-хау.
- Защитени географски указания (ЗГУ). Това са селскостопански продукти или храни, чиято репутация или характеристики са тясно свързани с производство в географския район. Освен това поне един от етапите на производство, преработка или приготвяне се извършва в същия район. Именно по тази квалификация е регистриран и Горнооряховският суджук.
- Храни с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Това са наименования на продукти, които гарантират традиционния характер, типичен за състава на продукта или за средствата за неговото производство. ХТСХ не са свързани с някое специално място, но трябва да бъдат произвеждани съобразно посочена спецификация.
Последният регистриран в ЕС по ЗГУ продукт преди Горнооряховския суджук е унгарският пикантен салам Magyar szürkemarha hús.
Водещи
-
В ГДБОП разследват първа измама, свързана с превалутирането заради еврото
Жена е измамена в онлайн платформа
22.08 | 18:00
-
Фестивал в София по случай Деня на независимостта на Украйна
Интеграционно-образователния център "Украински Вулик" и Столичната община канят гражданите в...
22.08 | 17:45
-
Проучване: Британците обсъждат времето по 56,6 часа на година
Резултатите от допитването подчертават неизменното увлечение на нацията по климата на фона на...
22.08 | 17:29
-
Шофьорът на АТВ-то, помлял петима в Слънчака, остава в ареста за постоянно
Ако бъде признат за виновен по най-тежкото обвинение, Наказателният кодекс предвижда от 15 до...
22.08 | 17:15
Най-четени
-
Още м.г. въжето на парашута, който се скъса, е било разнищено?
При инцидента с парасейлинг загина 8-годишно момченце, падайки от височина 40-50 м в морето
22.08 | 10:00
-
Протести в София и Бургас заради Никола, който помете с АТВ петима души в Слънчев бряг
Как да обясним на другото дете на дъщеря ми, че майка му никога няма да се върне. Кой ще го...
22.08 | 11:00
-
Валери Найденов: Тръмп е по средата на една огромна глобална бизнес сделка
Губещият от войната в Украйна е Европа. На първо място Украйна, която, разбира се, е съсипана...
22.08 | 12:01