България вън от световна класация за наука и образование 22.04 | 15:48

Нито един наш унивесритет или научен институт не попадат сред първите 500

От iNews.bg

Нито един български университет не присъства сред първите 500 най-добри висши учебни заведения в класацията на списание Nature. Също така страната ни изобщо не попада сред държавите, в които академичната дейност допринася за повишаването на науката в глобален мащаб. Класацията е направена въз основа на публикациите на учените от съответните институти, както според издадените им трудове.

Докладът на списанието, обхващащ дейността на университетите и научните институции през цялата 2015 г., все пак е анализирал работата на някои местни институции. Анализът показва, че на първа позиция по публикации в България е Българската академия на науките (БАН), която е получила 101 точки за академични публикации. На второ място се подрежда Софийският университет "Св. Климент Охридски" с 55 точки, следван от Медицинският университет – София със 7.

За сравнение, резултатът на лидера – Китайската академия на науките, е 3449 точки, а макар последният в класацията – Китайският университет за геологични науки, който е на 500-та позиция, да има само 54 точки за академични изследвания, университетът партнира с частния сектор, което му осигурява място в подреждането, за разлика от българските научни институции.

Класацията на държавите обхваща 50 страни от цял свят, като сред тях присъстват и някои съседи на България, като Гърция (37-а позиция), Турция (39-а), Румъния (43-а) и дори Сърбия, заемаща последното 50-о място. Донякъде изненадващо в подреждането на най-влиятелните държави в академичния свят са още Саудитска Арабия (31), Тайланд (42) и Пакистан (44).

Класациите и подреждането по отделни научни сфери можете да видите тук.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени