България гори! Жегата подпали гори и поля 23.07 | 16:03

Горят големи площи в Хасковска и Благоевградска област

От Ростислава Иванова

Около 100 декара борова гора, част от която вековна, са засегнати при възникналите два пожара край село Илинденци, на територията на "Държавно горско стопанство Струмяни”. Това съобщиха от Югозападно държавно предприятие, предаде Фокус.

Докато горски служители и екипи на служба "Пожарна безопасност” са гасили първото огнище, обхванало площ от над 50 декара, втори пожар е избухнал на разстояние от около 300 метра. Това буди съмнение, че гората е запалена умишлено.

Само през вчерашния ден служители на Югозападното държавно предприятие са участвали в потушаването на 6 пожара на територията на "ДЛС Осогово” – Кюстендил и държавните горски стопанства в Самоков, Невестино и Петрич.

Заради високите температури и повишения риск от горски пожари Югозападното предприятие призовава туристи, полски и горски работници, собственици на имоти в близост до горски територии, за повишено внимание при боравене с огън и извършване на дейности на открито.

От началото на годината до момента на територията на предприятието са възникнали 40 пожара, като засегнатите площи са 1900 дка. Човешка небрежност е основна причина за над 2/3 от запалванията, на следващо място са тези с неизвестен извършител, два от пожарите са умишлени и само един - възникнал по естествен път от мълния.

За сравнение към същия период на миналата година са регистрирани 38 пожара в горски територии, които са засегнали 4500 дка. Във всички териториални поделения на ЮЗДП е създадена организация и се поддържа постоянна готовност за реакция в случай на горски пожар.

Служителите дежурят денонощно и следят за спазване на забраната за палене на огън, освен на специално обозначените места в планините. В пълна готовност да се включат в гасенето са и 10-те специализирани противопожарни автомобила с висока приходимост, с които разполага предприятието.

Община Харманли пък обяви днес бедствено положение заради усложняването на обстановката с пожара край село Дрипчево, съобщават от общинската администрация. Междувременно пожарът вече се е пренесъл в землището и на близкото село Изворово. На участниците в потушаването на огъня общината е осигурила храна и освежителни напитки. Прави се всичко възможно пламъците да бъдат ограничени и стихията да не достигне населените места в района. Засега опасност от това няма, смятат от "Пожарна безопасност".

Късно вчера се разрасна огромен пожар между селата Дрипчево, Оряхово, Васково и Младиново в Хасковска област, а фронтът на огнената стихия е над 1 км и се развива в посока населените места.

Към момента няма пряка опасност за хората от близките селища или за тяхното имущество. Огънят е обхванал предимно ниска растителност и треви. На място бяха изпратени над 20 пожарникари, за да локализират и ликвидират пожара. 

Водещи

Най-четени