България да поиска "особен статут" и да не приема нови имигранти, призоваха евродепутати 31.05 | 14:25

Ако към критериите за квотите - БВП, площ и стандарт, се добави и броят на приетите бежанци, страната ни „рязко ще се открои“ като една от най-засегнатите

От Галина Александрова

България да не приема солидарно още мигранти. За това призоваха в предаването "Неделя 150" на БНР евродепутатите Илияна Йотова и Светослав Малинов по повод  решението, че България трябва да приеме още нелегални мигранти при евентуалното въвегдане на "квоти за бежанци". Макар че представляват различни политически семейства в Европейския парламент, те се обединиха в едно - страната ни няма възможности да преме на своя територия дъпълнителни имигранти на солидарен принцип, както предвижда предложението на ЕК за разселване на имигрантите от Гърция и Италия в останалите държави на еврообщността.

Засега все още става въпрос само за проект на Европейската комисия. Непрекъснато  се водят  дисукисии по тази тема в Комисията по вътрешна сигурност на ЕП. Цялата тази политика ще стане факт, когато бъде приета от Съвета на министрите, който се очаква в края на юни, заяви евродепутатът Илияна Йотова. Според нея страната ни трябва да поиска "особен статут" и да не участва с прием на квоти на нови бежанци от други страни-членки, в които те вече пребивават, в следващите 2 години.

"България, Малта, Гърция, Италия и Испания са страни, които наистина понесоха най-сериозния натиск от бежанските вълни. Естествено, ние не сме в ситуацията, в която са Италия и Гърция, така че очевидно не сме в тази графа, в която може да бъде задействан чл. 78 от Договора - за бежански вълни от третия свят. Едновременно с това ние също имаме своите проблеми. Аз твърдя, че България все още не се е оправила от онази шокова ситуация през 2012  г., когато буквално  в рамките на 2 месеца на наша територия стъпиха  над  10 000 души", коментира Йотова. 

Според нея България и останалите четири страни, като най-потърпевши от бежанския проблем,  "трябва да бъдат извадени извън скоба, извън това "приложение 1" и "2", които предлага ЕК, в които се определят квотите  за всички държави членки". 

Тази позиция трябва да бъде защитена много аргументирано от българското правителство в края на юни, препоръчва Илияна Йотова. "Ако погледнете списъка на 6-те или 7-те приемателни пунктове в страната, които имаме, ще видите, че техния капацитет е почти изчерпан. Няма къде повече да бъдат настанявани тези хора. А няма и какво да се лъжем – условията за живот там са все още доста мизерни", заяви още тя.

Йотова каза още, че от своите разговори в ЕП  е убедена, че страната ни ще срещне разбиране, ако има единна българска позиция. Тя заяви, че дори и част от мерките за борба с миграцията по море, предвидени от ЕК, да бъдат приложени, натискът върху българската граница ще бъде засилен многократно. Йотова се обяви за дострояване на стената по българо- турската граница.

Евродепутатът Светослав Малинов допълни, че проблемът с бежанците ще бъде основен проблем на Европа, дори когато всички останали проблеми се разрешат. Бежански поток към България е имало винаги, но от 1000 -1200 души  в миналото, изведнъж става дума за 10- пъти по голям брой. Според него е в наша полза, че се говори за промяна на правната рамка за бежанците, защото прецедентът може да бъде използван и в бъдеще.

"Само, че първото приложение на тази нова политика, наистина е несправедливо към България. Държавата само преди година и половина – две беше в същото положение, в каквото сега са Гърция и Италия. Само че тогава ние се справихме сами. Разбира се, с помощ от ЕС, но ние просто поехме тази бежанска вълна", каза Малинов.

Според Малинов, България трябва да оформи преговорната си позиция "много твърдо". Европа вече има сухопътна граница с Турция , през която минават огромно количество бежанци, припомни той. Според него страната може да поиска "второ ниво на защита", което все още не е правно регламентирано. "Ако първото ниво на защита е да бъдат разселвани бежанци от една държава, второто ниво на защита е да бъде оставяна една държава да се справя с проблемите си без да се иска да поема чужди, особено в момент, когато фактите са на нейна страна.  Те показват, че само преди година и половина – две сме преживели такъв наплив", коментира евродепутатът.

Според Малинов към критериите, които формират квотите за бежанци, като БВП, площ и стандарт, трябва да бъде добавен и броят на вече приетите бежанци. Тогава България "рязко ще се открои", коментира той.

Водещи

Най-четени