България е на прага на бежанска криза (ДОПЪЛНЕНА) 22.07 | 08:51

Мигрантите се раздвижват от другата страна на границата, всеки ден хващаме по 200 вътре в страната, казва Бойко Борисов

От iNews.bg

България е на прага на бежанска криза. Това става ясно от думите на премиера Бойко Борисов. Причината е както в по принцип засиления мигрантски натиск, така и в напрежението в Турция през последната седмица. "Готвим се за тежък проблем с бежанската вълна. Нищо добро не ни очаква. Усеща се раздвижване от другата страна на границата, движат се бежанци. Всеки ден във вътрешността на страната залавяме по 150-200 мигранти”, казва пред Нова телевизия министър-председателят.

От думите му става ясно и че проблемът не е само в мигрантите, които се опитват да влязат от Турция. Гръцката граница също създава много сериозни рискове. Там, с изключение на районите около няколко пункта, които са със засилена охрана, не се контролира добре, а и няма ограда. В същото време и почти нищо от споразумението ЕС-Турция не се прилага, което създава допълнителен потенциал от голяма бежанска вълна към България.

"Затова вчера решихме да изпратим жива сила на места, където няма ограда и не са обхванати от термокамерите. За да не тревожа хората,  трябва да им кажа, че и армия, и полиция, и жандармерията, и най-големите им началници – всички работят и се готвим за тежък проблем с бежанската вълна”, отбеляза Борисов.

Премиерът изразява и притеснение от цялостната ситуация в Турция и отношенията на Анкара с Европа. "Забелязвате те вече са декларативни – Федерика Могерини и Йоханес Хан казват, че това е недопустимо, турската страна отговаря, че това не е тяхна работа. Не виждаме нищо, което да ни кара да бъдем по-ведри”, казва Борисов. И допълва, че в Европа има тревоги по отношение на всичко, което се случва. А в същото време конфликтът в Украйна и Крим не е спрял, там също има терористи, убийства. "Ние сме в момента в триъгълник, по-сложен от Бермудския”, добави още Борисов.

"Няма разумен политик, който да подкрепи военен преврат където и да е. Да изкараш танкове, самолети срещу когото и да било не е правилно, няма и кой да го подкрепи това. В нощта на преврата всички лидери в света го осъдиха, защото сами виждате какво се случва. Стреля се със самолети, с танкове по цивилни сгради, това е неприемливо за никого”, казва още Борисов, предаде БГНЕС. Той добави, че нашето правителство първо е предупредило да се внимава с ескалацията на насилие след опита за преврат. "Оттук нататък ние сме не само външна граница на ЕС, с нашата политика трябва да запазим баланса, въпреки че арестите на журналисти, съдии, учители в Турция, ние не го разбираме, няма как да си по представим това в България. Ние трябва да сме малко по-внимателни в изказа, защото не само трябва да запазим комуникацията, а и да направим така, че турците да спазят своя ангажимент да не ни залее бежанската вълна”, подчерта още Борисов.

Водещи

Най-четени