България е по-уязвима от сирийска бежаска вълна, ако е в Шенген 28.10 | 15:27

Членството ни може да пренасочи потока от емигранти насам

От Владислав Рашков

България може да стане транзитно поле на сирийски бежанци в момента, когато се присъедини в Шенгеската зона, каза старши анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Никола Безлов, цитиран от агенция "Фокус"

Към момента основните входове за сирийците са от Турция, през Гърция, Италия и Централна Европа. По думите на Безлов страната ни няма необходимия ресурс да се справи с вълната от  бежанци, каквато има в Гърция.

Той изтъкна, че към момента България има интерес да остане в чакалнята за Шенген, защото това я прави по-малко привлекателна дестинация за бежанци.

"Положението в Сирия сега създава всички тези рискове за България, като тук трябва да се има предвид и ситуацията в Гърция, начинът, по който те промениха изцяло отношението си към емигрантите, които влизат в Гърция. Там, през последните месеци, бяха предприети серии от специални операции за залавяне, съответно репатриране или връщане на емигранти и задържане, което очевидно влошава привлекателността на това трасе през Гърция”, каза Безлов.

Той заяви, че по последни данни около 200 хил. души са напуснали Сирия и много от тях започват да се преориентират към България. "Може да се каже, че в момента ние сме изложени на значително по-висок риск, в сравнение с преди 3 – 4 години”, обясни анализаторът.

Водещи

Най-четени