България забранява ГМО царевицата* 02.02 | 11:17

Земеделският министър увери, че у нас такава царевица не се произвежда

От Кремена Бедерева

България за първи път ще се възползва и ще наложи предпазна клауза върху генномодифицирана (ГМО) царевица на Монсанто 810, която е разрешена в ЕС. Страните-членки имат право едностранно да възложат предпазна клауза.

Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов преди началото на днешното заседание на Министерския съвет, на което се очаква да бъде взето решението, цитиран от БТА.

От 27-те страни-членки на ЕС, в шест вече е наложена такава забрана. Министърът увери, че у нас такава царевица не се е произвеждала. Той отбеляза също така, че има начини за контрол върху посадъчния материал.

Вносът ще се контролира от граничните власти и от Агенцията по храните. "Поели сме категоричен курс към забрана за отглеждане на такива сортове", добави министърът.

Малко по-късно днес Министерският съвет официално въведе забраната за отглеждане на генетично модифицираната царевица МОН 810 на територията на България.

Налагането на забраната се основава на принципа на предпазливостта, заложен в Директива 2001/18/ЕО и в Закона за генетично модифицираните организми, обосновават се министрите.

Така се гарантира предпазването на българското земеделие и околната среда от възможността за създаване на устойчивост спрямо bt-протеина в целевата и нецелевата флора и фауна и за неговото натрупване в почвените екосистеми.

Подобна забрана е въведена в още шест държави от Европейския съюз.

* Информацията е актуализирана към 12.10 часа. 

Водещи

Най-четени