България залива Европа с легални и нелегални емигранти 16.06 | 17:01

Транзит страната ни не минават само бежанци от Близкия Изток, наплив за наши паспорти има от много албанци

От Филипа Тодева

Противно на опасенията на някои, съвсем наскоро данните на Европейската комисия показаха, че България не е сред предпочитаните страни от бежанците. Хиляди влизат през страната ни, само докато получат документ, удостоверяващ, че могат да продължат на Запад.

Оказва се, че страната ни е транзитна, а не дестинация и за много от икономическите емигранти от Балканите. По информация на македонското издание "Телеграф" все повече албанци от Македония и Косово искат да получат български паспорти, за да могат свободно да работят в страните от Европейския съюз. Трудовите посредници информират, че предимно младежи на възраст до 25 години се надяват, че българският паспорт по-лесно ще им намери работа в Германия, Австрия и Швейцария.

Издаването на паспорти обаче не зависи от посредника. Агенцията за българите в чужбина е компетентна за издаването и цялата процедура може да отнеме от шест месеца до година. Няма значение дали човекът е с албанска или македонска националност, стига да успее да докаже български произход. А това, според "Телеграф.mk”, може да струва между 300 и 500 евро". Интересът към българските паспорти е огромен и на ден посредниците получават по десетина заявления.

Българският паспорт значително повиши стойността си след 1 януари, когато отпаднаха трудовите ограничения за българските граждани във Великобритания. Данните за реално издадените български паспорти са спорни, но се допуска, че около 90 000 македонски граждани са получили такива.

Водещи

Най-четени