България заплашена от над 1 000 000 бежанци 21.03 | 15:51

Трябва веднага да се затворят и маршрутите през Източните Балкани, призовават от Виена

От iNews.bg

Огромна мигрантска вълна заплашва България. На такова мнение е австрийският външен министър Йохана Микъл-Лайтнер. Според нея след затварянето на маршрута през Западните Балкани нашата страна е най-уязвима и по всяка вероятност поредната мигрантска вълна вече се надига и се е прицелила именно в българските земи. Според Микъл-Лайтнер след споразумението между ЕС и Турция и затварянето на гръцко-македонската граница вече са принудили бежанците и трафикантите да търсят алтернативни пътища. Нещо повече – вече се наблюдава активизация на последните и то именно в търсенето на варианти да прекарват масово бежанци през България.

Така страната ни е заплашена от приток на 1.1 млн. мигранти, които искат да достигнат до Западна Европа. Техният поход дори вече се подготвя, предупреждава Микъл-Лайтнер в интервю за австрийската телевизия ORF. Затова тя призовава Европа веднага да се задейства за затварянето на маршрутите през Източните Балкани. Според думите на австрийския първи дипломати охраната на границите в този регион моментално трябва да бъде засилена. Микъл-Лайтнер споменава и че гледа скептично към споразумението между ЕС и Турция и не смята, че то ще донесе спиране на бежанския поток към Европа.

От думите на австрийския външен министър става ясно, че във Виена гледат много сериозно на заплахата от нова мигрантска вълна през България. Поради тази причина Микъл-Лайтнер вече е разпоредила на австрийската Дирекция за обществена сигурност да се подготвят за подобен сценарий и да вземат всякакви превантивни мерки, предаде БГНЕС. Тя смята и че граничният контрол трябва да бъде затегнат не само в Австрия, но и навсякъде в ЕС, за да може Европа да се защити от нова огромна бежанска вълна.

Водещи

Най-четени