България и Австрия са единодушни за новата атомна централа 17.01 | 20:28

По думите на Борисов цените на възобновяемите източници са се нормализирали

От Елена Кирилова

Австрия и България винаги са били на едно мнение относно изграждането на нова атомна централа, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си със Сдружението на австрийските индустриалци, съобщава БНР.

По думите на министър-председателя Австрия ще сподели опита си в изграждането на водни централи и енергия от възобновяеми източници - областите, в които двете държави може да си партнират в бъдеще.

Премиерът подчерта, че през 2013 г. австрийска фирма ще започне строежа на "Горна Арда”. Освен това Австрия е на второ място по инвестиции в България, като е вложила над 4,5 млрд. евро. Страната ще продължи да е наш стратегически партньор, поясни Борисов.

По думите му Австрия е забранила производството на атомна енергия и в момента обсъжда дали да купува ток, ако той е произведен от такива мощности.

Относно възобновяемите източници, Бойко Борисов обясни, че цените са нормализирани и това ще позволи на инвеститорите да инвестират колкото желаят.

Президентът на Сдружението на австрийските индустриалци Георги Капш потвърди, че няма проблеми в бизнес отношенията между България и Австрия.       

Водещи

Най-четени