България и Индия ще затвърдят приятелство с нова динамика в икономическия обмен 05.09 | 14:25

Информационните технологии, ядрените изследвания - перспективни сфери за общи проекти

От iNews.bg

България и Индия ще насърчат контактите между бизнеса в сфери с висока добавена стойност за удвояване на двустранния икономически обмен през следващите години. За това се договориха президентите Румен Радев и Рам Натх Ковинд, които проведоха среща днес в София. По покана на българския държавен глава, президентът на Република Индия е на държавно посещение у нас заедно със съпругата си Савита Ковинд. Това е първото посещение на индийски президент в България за изминалите 15 години, с което се възстановява и политическият диалог на най-високо равнище между България и Индия. Във водената от Рам Натх Ковинд делегация са включени представители на десетки индийски компании.

Информационните технологии, ядрените изследвания, проучването на космоса, отбраната, фармацията, земеделието и туризма бяха откроени от  Румен Радев и Рам Натх Ковинд като особено перспективни сфери за насърчаване на икономическия обмен. Индия бележи устойчив ръст на БВП от 7-10% през последните 10 години и България ще работи за засилване на инвестиционното сътрудничество в сфери от взаимен интерес, подчерта на срещата българският президент.

По думите на Румен Радев свързването на България и Индия от пряка въздушна линия ще стимулира допълнително контактите между бизнеса двустранните търговски отношения, както и реализацията на общи проекти. "Трябва значително да засилим икономическото си партньорство, за да може то да отразява дълбочината на политическите ни отношения", подчерта от своя страна Рам Натх Ковинд.

България подкрепя позициите на Индия за заемане на съответстващо място в системата на ООН и Съвета за сигурност, при бъдеща реформа на Организацията и цени високо провежданата от страната външна политика в дух на конструктивен диалог, укрепване на мира, добросъседство и борба с глобалния тероризъм, заяви на срещата президентът Радев. Двамата държавни оглави оцениха високо партньорството на България и Индия в международните организации и многостранната дипломация. "Тероризмът представлява огромна заплаха за човечеството и е необходим солиден международен отговор, за справянето с тази заплаха", заяви индийският президент, който благодари за заявената от страната ни подкрепа за кандидатурата на Индия да стане постоянен член в Съвета за сигурност на ООН.

Сътрудничеството в сферата на отбраната, съвместните изследвания и обмен на отбранителни технологии, както и военното обучение, също бяха откроени като перспективни сфери от взаимен интерес. Предстои експертна делегация от Индия да посети България за проучване на възможностите и програмите, които предоставят българските висши военни училища.

Обща бе оценката, че двустранното партньорство в сферата на образованието, културата и науката има своя значим принос за развитието на приятелските връзки между двата народа. В България традиционно се обучават студенти по медицина от Индия, а в университети в Делхи се изучава активно български език. Взаимоотношенията между България и Индия се градят върху истинско приятелство и то е солидна основа за  изграждането на едно съвременно партньорство, основано на споделени демократични ценности и ангажимент към глобалния мир и сигурност, беше позицията на Румен Радев и Рам Натх Ковинд.

В присъствието на двамата президенти в Гербовата зала на "Дондуков" 2 бяха подписани редица двустранни документи - Програма за сътрудничество в областта на науката и технологиите за периода 2018-2021 г.", Меморандум за сътрудничество в областта на туризма, Меморандум за разбирателство между Индийския съвет за културни отношения и СУ "Св. Климент Охридски" за гост-преподавател по хинди, както и Меморандум за сътрудничество между Институт за ядрени изследвания и ядрена енергия и Глобален център за сътрудничество по ядрена енергия.

По-късно днес президентът Рам Натх Ковинд ще изнесе лекция в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" на тема "Образованието като инструмент на промяна и общ просперитет".

Двамата президенти ще закрият Българо-индийския бизнес-форум, в който участват представители на над 300 компании от двете страни.

Утре президентите на България и Индия ще открият в София паметник на легендарния водач на индийското движение за независимост Махатма Ганди.

По-рано днес съпругите на двамата държавни глави - Десислава Радева и Савита Ковинд посетиха Института за етнология и фолклористика с етнографски музей в София и Детски клиники на Университетска болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов". Г-жа Ковинд направи дарение на Детските клиники на болница "Пирогов".

Водещи

Най-четени