България и Италия ускоряват строежа на транспортен коридор №8 30.03 | 18:19

Това се договориха българският и италианският президент в Рим

От Андриян Георгиев

"Договорихме се, че транспортен коридор №8 ще получи своето ускорение", каза президентът Росен Плевнелиев, цитиран от агенция "Фокус", след среща с италианския държавен глава Джорджо Наполитано в Рим. "България е единствената държава в момента, която усилено работи по коридор №8. Това беше изключително подчертано с думи на благодарност от италианския президент."

(Транспортен коридор №8 се простира от Адриатическо до Черно море. Започва от Албания, минава през Македония, а у нас е по трасето на автомагистрала "Тракия".)   

Президентът посочи, че България и Италия споделяли общо виждане за необходимостта от икономически растеж, основан на мерки за заетост, мерки в подкрепа на малкия и среден бизнес, ефективно инвестиране на публичните средства в големи инфраструктурни проекти, създаването на стабилна социална среда и финасова стабилност.

Българският държавен глава е на официално посещение в Италия по покана на италианския президент. Това е първа официална визита на Росен Плевнелиев след встъпването му в длъжност.

Двамата държавни глави определиха като отлични отношенията между България и Италия.

Президентите Плевнелиев и Наполитано бяха единодушни, че Eвропейският съюз има потенциал и може да се справи с настоящата икономическа криза. Обща бе и оценката, че европейският фискален пакт е необходимо условие за стабилизирането на националните бюджети и трябва да бъде основа за стимулирането на нови политики за развитие. Българските институции щели да използват италианския опит и идеи при осъществяването на националните си стратегически приоритети, подчерта българският президент.

Росен Плевнелиев изрази удовлетворението си от активните търговски и икономически контакти между двете страни – Италия е вторият най-важен търговски партньор за страната ни в рамките на ЕС и един от най-големите инвеститори у нас. В България работят над 700 италиански предприятия.

Държавният глава подчерта, че страната ни ще направи необходимото, за да разшири това партньорство посредством реализирането на съвместни проекти в областта на земеделието, енергетиката, регионалното сътрудничество. "Геополитическата позиция на България я поставя на кръстопът между Черно море и Балканите по отношение на енергетиката. Това е от особено значение за Италия”, каза Джорджо Наполитано.

Росен Плевнелиев посети църквата "Св. Св. Викентий и Анастасий”, която е предоставена за ползване на българската общност от папа Йоан Павел II

Водещи

Най-четени