България и Йордания ще си сътрудничат в селското стопанство 26.07 | 12:56

Страната ни ще подпомогне развитието на ловния туризъм в Йордания с дарение от 100 елитни лопатара

От Андриян Георгиев

Възможностите за трайно сътрудничество в областта на земеделието между България и Йордания са обсъдили днес земеделските министри на двете страни, съобщават от правителствената информационна служба.

България може да изнася жито за Йордания и да осигури целия внос на зърно в страната. Обсъжданото количество е около 800 хил. тона пшеница, за което може да се сключи договор за директна доставка.

Отделно Йордания има интерес към български ечемик, царевица и фуражи. Българските зърнопроизводители в момента търпят загуби и цената на пшеницата пада, така че ако имат желание, ще могат да се възползват от тази възможност. От друга страна Йордания ще има сигурност за доставката на зърно. Целта е да бъде сключен дългорскочен договор поне за 5 години.

На срещата е станало дума и за това, двете страни да подкрепят взаимноизгодни партньорства между българския и йорданския бизнес, както и за сключването на дългосрочни договори за износ на българска пшеница и ечемик за Йордания.

Страната ни ще подпомогне развитието на ловния туризъм в Хашемитското кралство с дарение от 100 елитни лопатара.

Освен това йорданските власти ще бъдат подкрепени от България при осъществяването на контрола върху качеството на земеделската продукция с лаборатория за изследване на пестицидите в плодовете и зеленчуците, съобщи земеделският министър.

По-късно днес водената от йорданския земеделски министър бизнес делегация ще обсъди възможностите за сътрудничество с български производители и търговци на двустранен бизнес форум.

Водещи

Най-четени