България и Румъния с общи мерки срещу ограниченията за работа в ЕС 13.10 | 10:36

Като част от споразумението се предвижда командироване на трудови инспектори

От Петя Михайлова

България и Румъния ще предприемат съвместни действия срещу ограниченията на трудови пазари в ЕС за българи и румънци.

Това стана ясно вчера (12 октомври) след среща на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и министъра на труда, семейството и социалната закрила на Румъния Сулфина Барбу. Работната среща беше част от съвместно заседание на правителствата на България и Румъния, което се провежда в Букурещ, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Министър Младенов акцентира върху важността на подписаното тристранно Споразумение между България, Румъния и Гърция в областта на условията на труд и защита на трудовите права. Като част от споразумението и обмяната на опит между двете държави се предвижда командироване на трудови инспектори.

В рамките на работната среща се подписа Съвместна двугодишна работна българо-румънска програма в областта на труда и социалните въпроси. Дейностите, които се предвиждат в документа, са насърчаване на социалния диалог между малките и средните предприятия, насърчаване на социалното включване на ромското население в областта на труда и социалните услуги, правилното прилагане на методи за контрол за борба с недекларирания труд и хармонизирането на мнения по текущи досиета на ЕС.

Сътрудничеството между двете държави ще се осъществява чрез семинари, двустранни срещи и срещи със социалните партньори, представляващи малките и средните предприятия.

Ограниченията на трудовия пазар на ЕС за българи и румънци ще отпаднат напълно най-късно от 1 януари 2014 г. В момента гражданите на тези две страни могат да бъдат наемани на работа без ограничение в 15 от държавите членки – Дания, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Полша, Словения, Словакия, Финландия, Швеция, Унгария, Гърция, Испания, Португалия и Чехия.

Десет страни (Белгия, Германия, Ирландия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия, Австрия, Великобритания и Малта) прилагат различни ограничения в условията и процедурите за наемане на работа на българи и румънци. Като цяло се изисква българските и румънските граждани да имат разрешителни за работа.

 

Най-четени