България иска да направи собствен анализ на доказателствата срещу Асад 07.09 | 12:28

Все още има шанс за политическо решение на кризата, смята Вигенин

От Христина Рафаилова

България е поискала разузнавателните ни служби да получат доказателствата за това, че режимът в Сирия е използвал химически оръжия. Това каза в интервю за БНР външният министър Кристиян Вигенин. Той участва в неформалната среща на външните министри във Вилнюз.

Дипломат номер едно подчерта, че страната ни няма причина да не вярва на партньорските ни служби. Въпреки това България и някой други държави членки са поискали достъп до данните, показващи вината на правителството на Башра Асад. Така според Вигенин доказателствата ще могат да бъдат анализирани и от нашите служби. 

"Ние нямаме основание да се съмняваме, но все пак смятаме, че тази информация трябва да бъде представена", коментира министърът. По негово мнение оповестената публично информация се базира на по-обстойни данни, които са секретни. Те могат да бъдат получени от съответните органи в рамките на ЕС

"Надявам се този наш апел да бъде удовлетворен", добави дипломат номер 1.

Той посочи, че е имало разбирателство между всички държави, че трябва да се изчака докладът на мисията на ООН в Сирия. Съгласие е имало и от страните, които смятат за необходима военната операция в размирната държава. Също така е постигнато разбирателство да се направи още един опит за постигане на единна позиция в рамките на Съвета за сигурност на ООН. 

Вигенин информира, че днес държавният секретар на САЩ Джон Кери трябва да обясни какви са плановете за атака срещу Сирия. Едностранна военна операция в Сирия не е препоръчителна, добави министърът. 

Той подчерта, че не трябва да има предварителна нагласа, че не може да бъде приета резолюция от Съвета за сигурност. 

"Страни като България нямат интерес международното право да бъде оставено някак настрани. Имаме интерес на първо място в международните отношения да има ясни правила, да бъде съблюдавано международното право да има такъв ред. Това, което можем ние да направим е да призовем за разумен подход и отговорност, която да спести допълнителни страдания на сирийския народ", коментира дипломат номер 1. 

Той  помоли да не се оценява позицията на страната ни от гледна точка на това дали се доближава до тази на САЩ или Русия. "Това е българска позиция, която е в интерес на България, така че пришиването ни към една или друга позиция не е коректно", заяви той. 

Вигенин призова Русия и Китай като постоянни членки на Съвета за сигурност да предложат компромисен вариант за уреждане на сирийския проблем.

Министърът се обяви против затварянето на границата ни с Турция, за да се спре бежанският поток.

Водещи

Най-четени