България може да получи F-16 от Нидерландия срещу МиГ-29 за Украйна 11.11 | 20:00

Министерството на отбраната отрече да е идвало такова предложение

От iNews

Правителството на Нидерландия обмисля да прехвърли някои от излишните си F-16 на съюзници от НАТО от Източна Европа, който пък да предостави своите МиГ-29 на Украйна. Това пише нидерландското списание EW Magazine. Един от главните кандидати би била България, сочи порталът Aviacionline defensa, цитиран от БГНЕС.

София планира да приземи остарелите си МиГ-29 от следващата година. Затова има интерес от наемането на ескадрила западни изтребители, за да осигури въздушната си отбрана до пристигането от САЩ на първите осем модерни F-16 Block 70. Те се очакват през 2025 г.

Отговорните лица са били информирани поверително за възможната размяна, пише още нидерладското издание. За да стане тази сделка ефективна, както и всички отбранителни изделия, произведени от американски компании, Вашингтон трябва да даде своето одобрение.

"В Министерството на отбраната не е получавано предложение от Нидерландия за предоставяне на самолети F-16 MLU, при предоставяне на МиГ-29 и Су-25 на Украйна", заявиха обаче от МО в отговор на запитване на БНТ за възможността за придобиване на Ф-16 от Нидерландия.

От МО допълват, че още през юни е изпратено писмо до Министерството на отбраната на Нидерландия за предоставяне на F-16 MLU втора ръка за нуждите на Военновъздушните сили на България. "Министерството на отбраната разглежда всички възможни опции, включително и тази", заявяват още за БНТ от ведомството. 

---

В началото на юли словашкият министър-председател Едуард Хегер обяви, че ще дари 12 МиГ-29 на украинските въоръжени сили. В замяна ВВС на Чешката република ще поемат охраната на словашкото въздушно пространство. Подобна договореност беше постигната с Полша в началото на май, когато нейният министър на отбраната се договори със словашкия си колега, че полски самолети ще охраняват въздушното ѝ пространство, ако Словакия предаде своите МиГ-29 на Украйна. Въпреки това няма ясни индикации, че прехвърлянето е осъществено. Това, което е очевидно обаче, е, че резервните части от тези страни помагат за поддържането на украинските МиГ-29 в движение.

През август служебният военен министър Димитър Стоянов стартира преговори с Полша за българските МиГ-29 в опит изтребителите да останат по-дълго време част от българските ВВС. Той отправи предложение към Министерството на отбраната да сключи договор с полските военноремонтни предприятия за поддръжката на МиГ-29 с цел машините да останат в летателна годност до 2025-2026 г. 

На 3 ноември българският парламент прие решение за предоставяне на оръжие на Украйна.

За възможността България да получи F-16 от Нидерландия, ако предостави съветските си самолети на Украйна, говори и депутатът от ДБ Ивайло Мирчев. Подобно решение обаче трябва да мине през правителството и парламента. Пред "Сега" Мирчев обясни, че подготвя въпрос към военния министър по темата. Според него Димитър Стоянов е в много неудобна позиция, тъй като назначилият го за служебен министър президент Румен Радев е против предоставянето на изтребилите. А ако това все пак се случи, докато Стоянов е на поста, би било голям плюс за министъра.

Водещи

Най-четени