България не е искала допълнителна помощ за охрана на границите 28.09 | 17:03

Според МВР вече разполагаме с такава

От Филипа Тодева

България не е поискала допълнителна експертна помощ от европейската служба за граничен контрол "Фронтекс" заради увеличения поток от бежанци, които пресичат турската граница, съобщи говорителят на агенцията Ева Монкюр пред БНР.

"Не ми е известно да е постъпвало ново искане до момента. През 2011 г. организирахме сухопътна операция под названието "Посейдон". Тя бе най-вече за гръцко-турската граница, но после беше разширена и за България поради очакванията за пренасочване на миграционния поток към вашата страна, както и стана от миналата година насам”, коментира Монкюр.

По-рано тази седмица зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов информира, че държавата вече получава достатъчно помощ за охрана на границата от 19 служители на "Фронтекс”.

"Сътрудничеството ни с българските власти е много добро. Ние им помагаме, но нашите гранични служители и техниката, която сме изпратили у вас, са доста ограничени. Към момента имаме 20 офицери, които участват в патрулите по границата и помагат за установяването идентичността на мигрантите. Предоставили сме и няколко автомобила с термовизионни камери”, обясни Монкюр.

Когато имиграционният поток на гръцката граница се е засилил, там са работили около 80 служители на "Фронтекс”, стана ясно от думите й.

Васил Маринов, както и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и военният министър Ангел Найденов посочиха, че Европейският съюз трябва да предостави на България финансова помощ за проблема с бежанците.

Маринов обясни, че страната вече е подала апликационна форма за финансова помощ по линия на два специализирани фонда за бежанци, които разполагат с общо близо 14 млн. евро до края на годината. Тази сума обаче трябва да се разпредели между България, Гърция и Кипър. 

Водещи

Най-четени