България няма да вземе участие в новите сили за бързо реагиране на НАТО 06.09 | 17:30

Те се създават в отговор на руските действия в Украйна

От Теодора Кокаланова

България засега не възнамерява да участва в новите сили за бързо реагиране на НАТО в Източна Европа, които се създават в отговор на руските действия в Украйна. Това обяви в ефира на БНР контраадмирал Георги Фиданов - съветник на президента по военните въпроси. Той обясни още, че страната ни ще се включи в новия план по други направления.

"Например, надграждане на съществуващия Морски операционен център на Военноморските сили във Варна и превръщането му в център на НАТО по морска сигурност. Оперативно свързване и взаимодействие на Втора тунджанска механизирана бригада към многонационалния корпус "Североизток" в Шчечин, Полша", посочи той.

По думите му страната ни ще вземе участие в афилирането на съвместните българо-американски съоръжения, например учебният полигон в Ново село, към съвместния тренировъчен център на НАТО в Бидгошч, пак в Полша, и предоставянето на възможности за провеждане на съвместни тренировки и учения в тези съвместни съоръжения на страни-членки на НАТО, също така и на партньори.

Водещи

Най-четени