България отбеляза 141-ата годишнина от Освобождението си 03.03 | 16:30

Тържествени церемонии, шествия и поклонения преминаха из цялата страна

От iNews

България отбелязва 141-вата годишнина от Освобождението си от турско робство. Празнични церемонии и тържества има в цялата страна.

Най-северният град на България - Силистра, отпразнува с хилядно шествие 141-годишнината от освобождението на България от турско робство.

Най-многобройни бяха редиците на учениците и децата, водени от представителите на духовната, държавна и местна власти. Венци и цветя на признателност бяха поднесени пред паметниците на Стефан Караджа, Капитан Георги Мамарчев и писателя Лев Толстой, който по време на Кримската война е посетил града като офицер от Руската армия, съобщиха от "Булфото".

Стотици варненци се събраха на Детския кът в Морската градина да празнуват 141 години от Освобождението на България.

В последните години се наложи традицията езерцето, което през зимата е сухо да се превръща в сцена на изпълнители и самодейни състави. Не липсва скарата и бирата, но повечето хора идват за да се насладят на изпълненията на ученически състави и да съпреживеят празника с народните традиции.

С церемония по издигане на националния трибагреник на централния площад "Севтополис" в Казанлък бе отбелязана 141-та годишнина от Освобождението на България от турско робство, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Почетният караул на представителна рота на 61 Стрямска механизирана бригада бе приет от командира на бригадата бриг. генерал Пламен Йорданов. Водосвет за здраве и благоденствие отслужи архиерейският наместник на Казанлъшка духовна околия Отец Петко Мотев в съслужие с казанлъшки свещеници.

Ученици на СУ "Екзарх Антим I" изпълниха литературно - музикална композиция, посветена на националния празник Трети март. На официалната церемония по издигане на националния флаг на Република България в центъра на Казанлък присъстваха председателят на Общинския съвет Николай Златанов, представители на ръководството на Общината, на Общински съвет - Казанлък, културни институти, родолюбиви ученици и граждани.

Днес е ден на преклонение, на смирение, на помирение и най-вече - на обединение. Това каза в празничното си приветствие към благоевградчани и гостите на града кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, събрали се на общоградско тържество на пл. "Македония" по случай националния празник Трети март.

Това по думите на кмета е и ден за размисъл, за въпроси. "Нека всеки от нас си зададе въпроса: "А какво направих аз за България?". И да си отговори честно пред себе си. Това е нашата отговорност, която носим за следващите поколения", подчерта Атанас Камбитов.

По традиция проявите, организирани и на днешния Трети март от общината в Благоевград по случай националния празник и 141 години от Освобождението на България от турско робство, започна с панихида за загиналите и полагане на цветя на паметния знак на руския офицер майор Иван Павлович Орлински в двора на храма "Въведение Богородично".

По-късно бяха положени цветя и на паметния знак на мястото, където преди 141 години е посрещнат руският боен отряд на майор Орлински, освободил тогавашия град Горна Джумая /дн. Благоевград/. От тук тръгна единият от двата лъча на празнично шествие, което събра участниците в общоградското тържество по случай националния празник на площад "Македония". Тук с военен ритуал бе издигнат националният флаг и прозвуча химнът на България. Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници отслужиха молебен за благоденствие на българския народ. В памет на загиналите за свободата с тържествен ритуал ръководители на общината и на областта, представители на политически и обществени организации положиха венци и цветя пред монумента на легендарния воевода Гоце Делчев.

В празничния ден благоевградският ансамбъл "Пирин" и млади таланти от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград разкриха чрез музиката, песните и танците си красотата на българския фолклор, напомняйки, че традициите са живи, съхраняват се и се предават от поколение на поколение. Прозвучаха и вечни творби за свободата и загиналите за нея, писани от класици на българската литература.

Радомирци поднесоха цветя и венци пред паметника на Никола Корчев. Последният знаменосец на Самарското знаме е родом от радомирското село Долна Диканя. В радомирското поделение от 1 септември 1878 г. до 1881 г.е било съхранявано Самарското знаме, пред което княз Александър Батенберг е идвал два пъти да се поклони. На 20 юли 1880 г. князът донесъл сребърна скоба, изработена от жителите на град Самара. С нея той лично скрепил счупената дръжка на светинята в боевете при Стара Загора.

Тогава князът обявил и указа си, с който името на командира на Трета знаменосна дружина подп. Павел Калитин било записано за вечни времена в Първа рота на радомирската дружина.

По време на Руско-турската Освободителна войната в българското опълчение са постъпили 25 мъже от Радомирско. Те се сражавали храбро в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора, като трима от тях геройски загинали.

Тържествено шествие премина през центъра на града до площад "Свобода". На тържеството присъстваха потомци на Никола Корчев. Кметът на общината Пламен Алексиев поздрави жителите и гостите на празника.

В Плевен бяха почетени 141 години от Освобождението на България с тържествен ритуал пред параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец" на площад "Възраждане" от хилядно множество.

Командирът на Плевенския гарнизон полк. Николай Бешев прие почетна армейска рота. Редом с нея на пост бяха ученически гвардейски отряд, ученически гвардейски оркестър, клуб "Млади възрожденци". С изпълнение на химна бе издигнато националното знаме.

Панихида за почитане паметта на руския император Александър Втори и хилядите загинали за свободата и независимостта на България отслужи Плевенския митрополит Игнатий, в съслужение със свещеници от местните храмове. Слова произнесоха кметът Георг Спартански и областният управител на Плевен Мирослав Петров.

Венци и цветя на признателност бяха положени пред мавзолея от името на депутати от Европейския парламент, народни представители, дипломатически мисии, държавни и общински власти, организации, граждани. С едноминутно мълчание и свеждане на глави пред мавзолея и Вечния огън присъстващите отдадоха почит на загиналите. Прозвуча химнът в изпълнение на Общински духов оркестър. В театър "Иван Радоев" общината организира празничен концерт.

През целия ден Плевенската панорама и останалите музеи приемат гости с безплатен вход. Празникът в Плевен продължава на площада, а след 16.30 часа - в Скобелев парк-музей, пред Панорамата.

Ликът на Паисий Хилендарски, пробудил народа за национално възраждане с "История славянобългарска", поведе празничното шествие за Трети март в Добрич. Колоната увлече деца и възрастни под наслова "Първите" и с портретите на Неофит Бозвели, Васил Априлов, Петър Берон, Раковски, Левски, Ботев и други просветители, църковни деятели и водачи на национално-освободителното движение. Ученици развяха националния трикольор и копие на Самарското знаме.

Шествието тръгна от храма "Свети Георги", където бе отслужена панихида за загиналите за Освобождението на България и празничен водосвет. На мемориалния комплекс "Хан Аспарух", където се събра множеството, почетен караул на Военноморските сили отдаде почести на героите, жертвали живота си за свободата на Отечеството. Честит национален празник, българи, се обърна кметът на Добрич Йордан Йорданов към гражданите и призова всеки да се взре в своята съкровена истина за петте века в робство, за да пребъде в паметта Трети март.

С тържествен ритуал в мемориалния комплекс бяха издигнати българският трикольор, знамето на Европейския съюз и флагът на Добрич. Представители на местната власт, на Военноморските сили, областната управа, депутати, обществени организации, граждани положиха венци и цветя на паметника.

Тържествено шествие на деца, ученици, граждани, носещи в ръце 25-метров български трибагреник и водени от кмета на общината Калин Каменов, премина днес по улиците на Враца в началото на честването на националния празник.

Официалното отбелязване на 141-годишнина от Освожбдението на България и на националния празник на страната продължи на площад "Христо Ботев", докъдето стигна шествието. Почетен караул от военно формирование 54 990 издигна националния флаг с церемония пред паметника на Войводата.

"Днес не са нужни високопарни думи, нужно е да помълчим, да отдадем почит пред онези, които отдадоха живота си на нашата свобода и гордо да развеем трибагреника", каза в словото си за празника кметът Калин Каменов. Припомняйки ентусиазма, надеждата, единението и родолюбието от онези дни преди 141 години, той заяви, че тях трябва да предадем на децата си, както и посланието, че всеки е голям, колкото са големи мечтите му.

Благодарствен молебен и водосвет отслужи Врачанският митрополит Григорий. В архиерейското си слово за празника той посочи, че днес трябва да си спомним за всички военни и опълченци, положили живота си по бойните полета на Освободителната война, както и за всички онези възрожденци, които през столетията на робство всеотдайно и неотстъпно са проправяли пътя към свободата на Отечеството. Пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя на признателност. Официалната церемония завърши с тържествен марш на Почетния караул на врачанския военен гарнизон.

Празничният ден във Враца завърши с традиционното "Дунавско хоро" на централния площад и концерт.

Русенци отбелязаха Националния празник на България - Трети март, пред Паметника на Свободата в крайдунавския град.

"В битието на всеки народ и всяка нация има дати, които обръщат страницата на историята му и слагат ново начало за неговото развитие. Обикновено това са датите, свързани с държавността. Нейното наличие е от изключително значение и за развитието на духовността, културата и вярата", каза в словото си заместник-областният управител на Русе Валентин Колев.

Русенският митрополит Наум отслужи заупокойна молитва в памет на героите и благодарствен молебен за извоюваната свобода. В церемонията участваха Почетната рота от Русенския гарнизон и Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.

В края на тържеството институции, обществени организации и граждани поднесоха венци и цветя пред Паметника на Свободата.

Историческа възстановка, проведена по повод Националния празник събра стотици жители и гости на централния площад във Видин. Български и румънски представители на патриотични клубове участваха в съвместна възстановка за Освобождението на Видин, която се изигра на площад "Бдинци" пред Стамбол капия.

Със заупокойна молитва пред паметника на загиналите румънски воини за Освобождението на България от османско владичество във Видин започнаха днес проявите, посветени на Националния празник 3-ти март. Заупокойната молитва се проведе пред паметника на загиналите румънски воини в село Иново, пред който положиха венци и цветя представители на държавни и общински институции от Видин, кметът на Калафат, Румъния Лучиан Чобану, румънски дипломати.

Официални лица и гости се включиха в празнично шествие от музей "Конака" до централния площад "Бдинци", където се състоя официална церемония. "Датата 3-ти март показва, че усилията ни не са отишли напразно. След нея България прави своите стъпки за утвърждаването ни като суверенна държава, за да изминем своя път до настоящото време, когато страната ни е редом с другите европейски държави", каза в словото си пред видинчани кметът на града Огнян Ценков.

Празникът продължи с историческа възстановка и поднасяне на венци и цветя на паметника на опълченците от Видинския край. По повод 3 март Регионалният исторически музей обяви вход свободен за музей "Конака" и замъка "Баба Вида". Сред присъствалите на тържествата във Видин бяха кметът Огнян Ценков, областният управител Албена Георгиева, народните представители Владимир Тошев, Росен Живков и Цветан Топчиев, кметът на Калафат Лучиан Чобану, представители на политически партии и патриотични организации.

Хиляди старозагорци изминаха днес 3-километровия път-поклон до мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора", съпровождайки 300-метровия национален флаг в паметно шествие, което тръгна от центъра на града, предвождано от официалните лица и гости на празника.

За пети път на 3 март, Националния празник на България, старозагорци и гостите на града понесоха на ръце трикольора, който беше издигнат на монумента на Самарското знаме - символ на героизма на старозагорци, дали живота си в защита на своя град по време на Руско-турската освободителна война.

С празничен камбанен звън и Божествена света литургия в катедралния храм "Свети Николай" започнаха днес тържествата, посветени на 141 години от Освобождението на България. Венци и цветя бяха положени на всички паметни места за Освобождението на Стара Загора - Мавзолей-костница "19 юлий 1877", Паметник на Трета опълченска дружина и подп.Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци и Паметник на Старозагорското въстание.

"Трети март е рождената дата на новата българска държава, на българския дух, на нашата национална идентичност. Като гледам толкова много старозагорци, хиляди на брой, които са се събрали да почетат паметта на героите, да отпразнуваме националния празинк, аз съм сигурен, че този дух е жив! Аз съм сигурен, че Стара Загора помни избитите 14 500 старозагорци, помни пожарищата, помни руините, от които днес е издигнат този град. Щом помним, щом пазим паметта си, значи имаме бъдеще. Поклон пред паметта на героите! Поклон пред вас старозагорци, за това че я пазите жива!" - каза в словото си кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Празникът ще продължи и в по-късните часове с тържествена заря-проверка и илюминациии от 19.00 часа на площада пред общината.

С шествие на представителните блокове на учебните заведения, поднасяне на венци пред паметниците на Руския воин и на Освободителите и тържествен ритуал, в Кърджали бе отбелязан 3 март. За да отпразнуват националния празник и да отдадат почит на загиналите за свободата на родината, на всяка една от днешните локации бяха дошли много жители на града.

По традиция, честванията започнаха с поднасяне на цветя пред паметника на Руския воин пред църквата "Св. Георги Победоносец". Ритуалът бе последван от празнично шествие на представителните блокове на учебните заведения по централните градски улици. Шествието, водено от ученическия гвардейски отряд, тръгна от Дома на културата и приключи пред Паметника на освободителите, където се състоя общоградското тържество.

И тази година традицията бе спазена. Кмет, поп, мюфтия и даскал пиха кафе след третомартенския ритуал, като отбелязаха, че това се случва за петнадесета година. Това е знака на нашето по-добро опознване, който няма да се уморя да правя и от който явно имаме нужда, каза кметът Хасан Азис.

Малцина се включиха в протестно шествие под мотото "За по-добър живот" в Кюстендил. Протестът беше организиран в социалните мрежи. Началото му беше обявено от 13.00 часа, на централния площад "Велбъжд" в града.

"Хората са малко, защото ги е страх. Има много хора, които искат да дойдат, но след това не биха се чувствали сигурни. Ако обаче нямаме доверие и не мислим, че нещата ще се променят, по-добре да събираме багажа и да хващаме един от терминалите. Остава едно - евакуация", каза един от организаторите на протеста, Здравко Велинов.

Участниците в протестното шествие преминаха покрай сградите на МВР, Съдебната палата, Областната администрация и Община Кюстендил. Хората спряха за кратко за отдаване на почит към паметта на убития миналия месец 35-годишен мъж, след масовото сбиване в града.

С митинг на централния площад "Жеравица" в Монтана бе отбелязан националния празник 3 март.

Гости на честването бяха областното и общинското ръководство на Монтана, депутати, хиляди граждани. Войници от поделение във Враца издигнаха националното знаме на пилон пред областната управа и преминаха в тържествен марш през площада. Молебен за здраве отслужи протосингелът на видинската митрополия архимандрит Антим.

В приветствието си към гражданите кметът на Монтана Златко Живков припомни хода на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година и освобождението на северозападна България. Той изтъкна основната роля на руската армия и включените в нея хора от различни националности за извоюването свободата на България и на българските опълченци. В Монтана пет улици са кръстени на руски генерали и на освобождението, има паметник на генерал Арнолди - освободил с армията си някогашното селище Кутловица /сега Монтана/.

Протосингелът на видинската митрополия архимандрит Антим заяви, че свободата е най-висше човешко право и отдаде почит на загиналите за извоюването й. Антим обяви, че днес има опасност чужди ценности да заменят традиционните български добродетели и да разрушат българското семейство и призова политиците да бъдат бдителни за това.

Тържеството завърши с поднасяне на цветя пред Паметника на загиналите във войните за национално освобождение на България и с концерт с мелодии от любими български фими.

С молебен за благоденствие на българския народ в храм "Св. Иван Рилски" започна отбелязването на националния празник на Република България в Търговище. В присъствието на стотици граждани на площад "Свобода" се състоя ритуалът за издигане на националния флаг и знамената на Европейския съюз и Общината. Участваха фанфарният оркестър на Първо ОУ "Хр.Ботев" и Духовият оркестър към Община Търговище.

Пред насъбралото се множество кметът Дарин Димитров каза, че "на Трети март честваме възкръсването на българската държавност. Отдаваме почит през хората, които пет век са пазили, градили и предавали националния дух. Нека възпитаваме децата си в любов към Родината и бащиното огнище, за да градим заедно, мъдро и все по-отговорно настоящето и идните дни", призова Димитров.

Петнадесет метров трикольор, носен от ученици, поведе традиционното празнично шествие до Паметника на българо-руската дружба в местността "Боровец". В присъствието на признателни потомци, дошли да сведат глави пред подвига и саможертвата, възпитаници на Първо ОУ "Христо Ботев" изнесоха музикално-поетичната композиция "Пред олтара на свободата".

Поднесени бяха венци и цветя на признателност, а празничният ден ще завърши със заря на централния площад в областния град.

Със заупокойна молитва за загиналите войници в църквата "Свето Вознесение Господне" в Шумен започна отбелязването на Националния празник. След това граждани и представители на институции положиха венци и цветя пред паметните плочи на опълченците от Шуменско, взели участие в Освободителната война.

"Трети март е дата, която докосва ума и сърцето на всеки българин. На този ден се ражда свободата. Трети март е празникът, който ни зарежда с чувството за дълг и любов към родината, ръководили нашите предци в борбите за обединение и национална независимост. Патриотизмът и саможертвата им ни задължават да следваме техните завети, да пазим достойнството си като народ и да предадем на децата си мечтата им за един по-добър и сигурен свят", отбеляза в словото си кметът Любомир Христов, който поздрави шуменци за празника.

Кулминацията на днешния празник в Шумен ще бъде в 18.30 часа на площад "Кристал", където ще се извърши тържествена заря-проверка. В нея ще вземат участие около 100 военнослужещите.

Омуртагчани отбелязаха Националния празник на България - 3-ти март на площад "Независимост". Проявите започнаха с празничен концерт на духовия оркестър при Община Омуртаг и Народно Читалище "Отец Паисий" с диригент Душко Ангелов, съобщиха от общинската управа.

Концертът е бил последван от тържествена церемония по издигане на националното знаме под звуците на националния химн и приветствие от общинското ръководство. Честването е продължило с литературно-музикална програма посветена на 141-та годишнина от Освобождението.

С изпълнения на духовия оркестър и оркестър за народна музика към Любителски фолклорен ансамбъл "Лисец" са завършили празничните прояви в града.

С възстановка от живи картини Разград отбеляза Националния празник - 3 март.Над 60 реконструктури от шуменските сдружения "Жива история" и "Жива сила", регионалния шуменски клон на националното дружество "Традиция", варненския клуб "Миноносец Дръзки" и артисти от Капанския ансамбъл пресъздадоха бойните действия при разградското село Езерче. Битката при селото на 26 юли 1877 г. е първият сблъсък на Източния фронт в Руско-турската война между Русчушкия руски отряд и Източнодунавската османска армия. На площад "Възраждане" в Разград 141 години след освобождението руските войски от XIII армейски корпус, предвождани от княз Александър Дондуков-Корсаков, в ролята на който се превъплати офицера от резерва Христо Драгозов бяха отново посрещнати тържествено от населението с музика и погача. Историческата възстановка възкреси и подписването на Санстефанския мирен договор.

"Днес не сме разделени на чужди и наши, а сме всички заедно - единни, смирени и благодарни пред делото на дедите ни. Днес всички сме един народ, с история и родова памет, с език и национално самосъзнание. Но ние помним и знаем, че нашето настояще и бъдеще следват заветите на Дякона и Ботев, на Раковски и Каравелов", заяви в приветственото си слово след възстановката кметът д-р Валентин Василев. С едноминутно мълчание жителите на града отдадоха почит на загиналите за свободата на България. В знак на признателност пред героите венци и цветя бяха поднесени от представители на областната и общинската администрации, институции, политически партии, училища. Цветя положиха и признателни граждани.

Със ски спускане с носии и национални знамена в Пампорово днес бе отбелязан националният празник. Над 800 скиори участваха в празничното шествие с носии и трибагреника от вр.Снежанка. Тържествата в курорта продължиха с хоро на плаца "Студенец".

Скиорско шествие с български носии по повод 3 март се състоя и на пистата "Картола" край с. Момчиловци.

Стотици пловдивчани и гости на града се изкачиха на Бунарджика /Хълма на освободителите/ за честването на 141-та годишнина от Освобождението на България и на Националния празник.

Днес се навършват 141 години от паметния 3 март 1878г., когато е подписан Санстефанския мирен договор. Този дипломатически документ символизира нашето освобождение, започна словото си ректорът на пловдивския университет проф. Запрян Козлуджов. Чрез него Българската държава възкръсва след пет вековно небитие, като автономно княжество. В нашето съвремие Националният празник е призван да сплоти българската нация. 3-ти март е символ, както на освобождението, така и на нереализираното българско национално обединение, каза още проф.Козлуджов.

С падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите на Хълма на освободителите засвидетелстваха почитта си към загиналите за свободата ни герои и положиха венци и цветя пред първият в страната паметник, издигнат в чест на Освобождението. Тържественото честване на Бунарджика бе предшествано от молебен в катедралния храм "Св.Богородица". Сред официалните гости бяха много представители на местната власт, депутати, духовници, висши военни и общественици. Честването на Националния празник в Пловдив продължава с панихида за загиналите български опълченци пред паметника на Централните гробища, празничен концерт на Представителният духов оркестър на ВВС и тържествена проверка-заря, от 18.30 часа на площад "Съединение", с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив.

С почетен караул, под звуците на българския химн и издигане на трибагреника, на площад "20-ти юли" в Карлово започна тържественото честване на Националния празник и на 141-та годишнина от Освобождението на България.

Санстефанският мирен договор слага начало на възстановяването на Третата българска държава. "Ние винаги си задаваме въпроса "Даром ли получихме свободата и заслужаваме ли я?". Ако се върнем назад в историята ни, ще си дадем единствения отговор: България изстрада и заслужи своята свобода!, каза в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Пред паметника на ген.Павел Карцов - освободителят на Карлово, бяха положени цветя.

В още четири селища от общината бе тържествено отбелязан Националният празник - в Кърнаре, Столетово и Христо Даново, а в с.Каравелово се състоя възстановка на освобождението, представяща боевете между руската и турска войски.

С вдигане на националния флаг под звуците на химна започна празничната програма по повод Трети март в Исперих, съобщиха от общината. Общоградското тържество се състоя пред паметника на основателя на държавата хан Аспарух, където бе подреден жив трибагреник от деца, облечени в красиви народни носии. Поздрав към исперихчани отправи секретарят на общината Севим Адем. Тържеството уважи и областният управител на Разград Гюнай Хюсмен, който лично поднесе своя поздравителен адрес към жителите на Исперих по повод Националния празник.

Събитието продължи с изпълнение на песента "Хубава си, моя горо" и рецитал, подготвени от ученици от ОУ"Васил Априлов"-Исперих. Представители на общината, институции и признателни граждани от различни поколения положиха венци и цветя на паметника. Честването завърши с кръшно българско хоро.

В Попово отбелязаха Националния празник - Трети март със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите войници. И тази година много ученици и граждани отдадоха своята почит към загиналите в борбите български и руски опълченци, съобщиха от общинската администрация.

Честванията, посветени на Освобождението на България, са продължили на Руския паметник в Попово - мястото, където са погребани руските войници, загинали в сраженията в околностите на Попово. Слово по случай Националния празник е произнесъл кметът на община Попово Людмил Веселинов.

В памет на загиналите руски войни е отслужена заупокойна молитва от ставрофорен иконом Валентин Лазаров. С едноминутно мълчание присъстващите са почели паметта и подвига на падналите опълченци в битките и сраженията за Освобождението на България. В знак на признателност тържествено са поднесени венци и цветя от ученици и граждани.

Водещи

Най-четени