България отваря почетно консулство в Питсбърг 07.09 | 14:10

Консулският окръг обхваща и територията на Западна Пенсилвания

От Деляна Петкова

България ще открие потечтно консулство в американския град питсбърг, решиха министрите по време на днешното правителствено заседание. Консулският окръг ще обхваща още и територията на Западна Пенсилнавия, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

За почетен консул е определена американската гражданка Патриция Пенка Френч. Тя е президент на Българо-македонския национален културен и образователен център в Питсбърг.

Центърът е наследник на Българо-македонската благотворителна асоциация "Отец Паисий”, основана през 1930 г. Той традиционно организира свързани с България изложби, концерти, разнородни културни събития, фестивали и др.

Назначаването на Патриция Френч за почетен консул на България в Питсбърг ще засили официалното присъствие на страната ни в Пенсилвания в интерес на развитието на двустранните връзки със САЩ, допълват още от правителството.

Питсбърг е вторият по големина град в американския щат Пенсилвания. Населението на града е около 300 хил. души, но в метрополията на Питсбърг живеят над 2 млн. души.

Водещи

Най-четени