България отива на съд заради агитацията на майчин език 13.03 | 10:47

ДПС обмисля да сезира ЕСЧП заради казуса

От Христина Рафаилова

Страната ни отива на съд заради забраната на предизборната агитация на майчин език.

 ДПС обмисля  да сезира Европейския съд за правата на човека (ЕСЧП) заради това, че обръщенията към гласоподавателите у нас  преди вота може да бъдат само на български. Това обяви пред TV 7  депутатът Четин Казак. "Искаме да чуем това европейско право ли е, или не е", каза политикът. 

Народният представител коментира, че ако родното правосъдие не вземе решение по казуса, то тогава от движението ще се обърнат към магистратите в Страсбург. От ДПС искали да разберат дали агитацията на майчин език  е право на европейците или не е.

Определянето на българския като единствен език по време на избори доведе до сериозен конфликт между парламентарно представените сили. По време на обсъждането на новия Изборен кодекс беше отхвърлено предложението на ДПС да се агитира на майчин ези. Това предизвика емоционален изблик на депутата Хюсеин Хафъзов от парламентарната трибуна. Той обвини колегите си в потисничество и обяви, че ще върви по стъпките на Ахмет Давутоглу. Изказването му накара ГЕРБ и "Атака" на да напуснат залата. След това той уточни, че не става въпрос за турския външен министър, а за човек, лежал в затвора по време на комунизма.

От своя страна лидерът на ДСП Лютви Местан определи като дискриминативно отхвърлянето на предложението на партията му. Той обяви, че ще сезира ЕСЧП, ако бъде осъден за това, че е агитирал на майчин език по време на събора "Герлово пее и разказва".

Председателят на правната комисия каза, че партията му ще продължи да настоява за гарантиране на правото на децата да изучават майчин език в училище. 

Водещи

Най-четени