България отнесе глоба заради боя пред "Баня Башъ" 24.02 | 15:49

Полицията е останала пасивна вместо да защити гражданите, постанови ЕСЧП

От iNews.bg

Страната ни беше осъдена заради боя пред столичната джамия "Баня Башъ". Европейският съд за правата на човека  е решил подателят на жалбата да бъде  обезщетен с  3000 евро за неимуществени вреди и с 4668 евро за разноски по делото.

Искът срещу държавата беше внесен от пострадалия по време на сблъсъка  пред мюсюлманския храм Вели Караахмед.  Магистратите в Страсбург се отсъдили в полза  на жалбоподателя заради това, че  до момента  няма резултат от образуваните производства по случая. Също така  страната ни не е реагирала  адекватно по време на събитията пред "Баня Башъ". 

Жалбоподателите сочат, че с пасивното си поведение по време на митинга полицията е нарушила задължението си да осигури ефективна защита на своите граждани. Твърдят също, че груповата, политическа антимюсюлманска агресия, на която е жертва Караахмед, съставлява унизително отношение по смисъла на Европейската конвенция.

Сблъсъците пред столичната джамия се случиха през 2011 г. Тогава "Атака" излезе на демонстрация до джамията срещу шума, вдиган от говорителите на храма. Националистите влязоха в конфликт със събралите се на петъчна молитва мюсюлмани. Част от тях се бяха събрали в двора на джамията поради липсата на място.  

Европейският съд е разгледал делото приоритетно, а в България разследването не е стигнало доникъде и е срещу неизвестен извършител.

Водещи

Най-четени