България отново рекордьор в ЕС по най-малко нелегални цигари 23.10 | 16:30

До едва 3.4% е спаднал делът им през второто тримесечие

От iNews.bg

Рекордно нисък дял на потреблението на цигарите, непредназначени за българския пазар, през второто тримесечие на 2019 г. беше отчетен на представянето на традиционното изследване на празни опаковки от цигари, което се провежда у нас по поръчка на петте тютюневи компании от "Инициативата срещу незаконната търговия"* всяко тримесечие. Резултатите показват, че това е най-ниското ниво на потребление на цигари без български бандерол, откакто проучването се провежда у нас, а България остава с най-нисък процент сред страните в Европейския съюз, където изследването се провежда за същия период.

Срещата, регулярно организирана от "Инициативата срещу незаконната търговия" на всяко тримесечие, отново събра на едно място представители на правителството, институциите, бизнеса, неправителствения сектор и медиите. Новите данни бяха изнесени пред министър председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, директора на Агенция Митници Георги Костов, главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, директорите на главните дирекции в МВР "Борба с организираната престъпност", "Национална полиция" и "Гранична полиция" и други официални представители на институциите.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че данните, изнесени от индустрията са добри и те се потвърждават от повишените приходи от акцизи и от количествата задържани незаконни тютюневи изделия. "Агенция "Митници" и МВР са задържали над 62,5 тона нарязан тютюн. Ако това го превърнете в цигари, може да сметнете колко тира са", акцентира министър председателят. Той изтъкна добрата оценка на държави като Словакия и Унгария по отношение на съвместната работа на институциите и извън пределите на наша страна, включително по разкриването на нелегални фабрики.

Премиерът Бойко Борисов допълни, че мерки срещу незаконното разпространение и на други акцизни стоки, водещи до ръст на приходите в бюджета, са от ключово значение. Отчетени бяха увеличение от 10% на приходите от акциза върху алкохола и нуждата от непрекъснат мониторинг на горивата.

Премиерът Бойко Борисов каза още, че благодарение на добрата работа на институциите приходите в бюджета растат и догодина правителството отново ще отдели средства за увеличение на заплатите, за АМ "Хемус", както и за много други важни инфраструктурни обекти в цялата страна. "Постигнатите резултати в борбата срещу нелегалните цигари са резултат от волята на държавата, усилията на правоохранителните органи и на сътрудничеството между ангажираните институции и бизнеса”, заявиха от Инициативата. Компаниите приветстваха отличните резултати и подчертаха, че правителството и държавните институции трябва да продължат с фокуса върху темата и осигуряването на предвидимата регулаторна рамка с оглед запазване стабилността на бизнес средата, защита на държавните приходи и поддържане на устойчива положителната тенденция в борбата срещу нелегалната търговия. В тази връзка, от Инициативата призоваха да не се допускат екстремни регулации, които могат да доведат до ръст на незаконния пазар.

Като един от успешните примери за въведена европейска регулация, беше посочено, че България е една от държавите в ЕС, която навреме стартира европейската система Track&Trace за маркиране и проследяване на цигарите и тютюна за пушене, на 20 май тази година. Благодарение на нея се проследява целият път на всяка потребителска опаковка от фабриката до обекта за търговия на дребно.

За 2018 г. приходите от акциз върху тютюневи продукти у нас стигнаха рекордно за последните 10 г. ниво от над 2.5 млрд. лв., което е близо 49% от всички приходи от акцизи. За месеците от януари до август 2019 г. включително, приходите от акциз върху тютюневите изделия възлизат на 1.78 млрд. лв., което е с 9% или с близо 148 млн. лв. повече спрямо същия период на 2018 г.

В рамките на отчетените общо 3.4% потребление на цигари без бандерол се забелязват няколко основни тенденции относно намерените кутии:

-Марките с най-голям дял на незаконния пазар остават едни и същи, независимо от намаления общ дял на незаконния пазар

-Увеличил се е броят на намерените фалшификати на марки на международни тютюневи компании

-На пазара са се появили нови марки от типа "illicit white” – продукти създадени с единствена цел незаконно разпространение и без аналог на легалния пазар. Прави впечатление, че някои от тях, регистрирани от неизвестни до момента фирми, са намерени само в България.

Водещи

Най-четени