България отпуска хуманитарна помощ от 200 000 евро за справяне с миграцията 24.07 | 13:55

От iNews.bg

България ще отпусне хуманитарна помощ в размер на 200  000 евро за справяне с миграцията. Това ще стане след подписване на споразумение между Европейската икономическа банка и правителството. Решението бе одобрено от Министерския съвет, информираха от правителствената информационна служба.

По този начин страната ни се включва в Инициативата за икономическа устойчивост, която осигурява и финансирането на проекти в страните от Западните Балкани за преодоляване на причините за засилена миграция към европейския континент. Това е проект на Европейската инвестиционна банка в сътрудничество с Европейската комисия в отговор на искане от Европейския съвет за бързо мобилизиране на допълнително финансиране в подкрепа на страните от южното съседство и Западните Балкани. Хърватия, Италия, Литва, Люксембург, Полша, Словакия, Словения и Великобритания са обещали да се включат в инициативата, която има за цел да повиши икономическата устойчивост в страните, от които идват мигрантите.

Тя ще подпомогне Западните Балкани, както и Алжир, Египет, Йордания, Ливан, Либия, Мароко, Палестина и Сирия чрез осигуряване на инвестиции в критична инфраструктура и насърчаване на подобрено предоставяне на обществени услуги и социална защита.

ЕИБ се стреми да увеличи финансирането си с 6 млрд. евро за период от 5 години (те ще бъдат добавени към вече предвидените 7.5 млрд. евро) и да насърчи допълнителни инвестиции до 15 млрд. евро.

Включването на България в инициативата представлява солидарен принос за справяне с най-сериозните предизвикателства, свързани с развитието, хуманитарните и миграционни процеси, възникнали в съседство на Европейския съюз. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на външното министерство, предназначен за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ.

Водещи

Най-четени