България парализирана от снежен капан 07.03 | 13:33

Смолян блокиран заради снега, червен код за още две общини

От iNews.bg

Агенция  "Пътна инфраструктура”  препоръчва на шофьорите да не пътуват в областите Смолян, Кърджали и Перник заради силните снежни бури тази нощ. Ако все пак се налага, това трябва да се случва само по първокласната пътна мрежа.

В Смолянска област ситуацията е изключително тежка. Снегът не е спирал да вали от вчера, съобщи Нова телевизия.

 Главните пътища в града са проходими само с вериги, а второстепенните са абсолютно непроходими.

 Ток няма в половината град от около 22.00 часа снощи. Без електричество са и много села в общината.

 Цялата община Рудозем също е без ток. Там бе обявено бедствено положение. Очаква се също така там да бъде монтиран агрегат на една от бензиностанциите, защото няма гориво и за снегопочистващите машини.

 Червен код за снеговалежи е обявен в областите Смолян, Кърджали и Хасково, съобщават пък от БАН. През следващото денонощие там отново се очакват значителни снеговалежи с количества 60-80 л/кв.м. В областите Кърджали и Хасково е в сила и червен код за силен вятър, ще има условия за виелици и навявания.

В 8 области в страната е обявен оранжев код за снеговалежи и поледици. Това са областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново. Очакваните количества снеговалежи са до 50-60 л/кв.м. В областите Търговище и Разград е в сила оранжев код за сняг и силен вятър и ще има условия за виелици и навявания.

По Черноморието и в област Ямбол е обявен жълт код за валежи и силен вятър ще духа умерен и силен североизточен вятър, с пориви до 20-22 м/сек. Очакват се и валежи, предимно от дъжд с количества 10-20 л/кв.м.

В областите Сливен, Шумен, Русе и Силистра е в сила жълт код за сняг, поледици и силен вятър.

В останалата част от страната е обявен жълт предупредителен код за снеговалежи и поледици.

В област Хасково за около 10 часа снежната покривка достигна на места над 30 сантиметра. Затворени за товарни автомобили са пътищата между Хасково и Кърджали през село Мост и през село Николово, а за останалите пътища движението трябва да се осъществява с вериги и без ремаркета.

 Десетки са сигналите за закъсали автомобили, включително и по главните републикански пътища и международния път към Турция, има няколко леки катастрофи, при които няма пострадали. Има и паднали дървета по пътищата.

 

 

Водещи

Най-четени