България плаща над 116 000 евро по дела в Европейския съд 23.01 | 13:18

По пет дела страната ни е осъдена от Европейския съд по правата на човека

От Диана Цветкова

Над 116 000 евро ще плати правителството на ищците по пет дела, заведени и спечелени срещу България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Две от уважените от Съда жалби са заради нарушено право на собственост и са свързани с реституционния процес в страната ни. По тях страната ни ще изплати общо 105 000 евро.

В първия случай двамата жалбоподатели ще получат по 45 000 евро за причинени имуществени вреди, както и общо 6000 евро за неимуществени вреди и 1000 евро за разходи и разноски по делото.

Във втория случай жалбоподателят ще бъде обезщетен с 2000 евро за нанесените му имуществени и неимуществени вреди и 1000 евро за разходи и разноски по делото.

7000 евро ще плати държавата на жалбоподателката по делото "Кънева срещу България", по което ЕСПЧ отсъди, че е нарушено правото на свобода и сигурност. Жалбоподателката се оплаква от двукратно незаконно настаняване в психиатрично заведение за изготвянето на експертиза за нейния психиатричен статус само на основание на прокурорско постановление.

Нарушено право на съдебен процес в разумен срок е констатирано и по в делото "Димитрови срещу България". То е образувано след продължил шест години гражданско-правен спор за причинена смърт в резултат на трудова злополука.

На двамата жалбоподатели е присъдено обезщетение от по 1700 евро и общо 687 евро за разходи и разноски.

1200 евро за неимуществени вреди и 700 евро разноски по делото ще плати държавата по делото "Вулджев срещу България". Процесът е за нарушено право на зачитане на личния и семейния живот, като оплакванията на жалбоподателя са, че по време на излежавана от него присъда затворническите власти са проверявали кореспонденцията му с неговите адвокати.

Водещи

Най-четени