България под тревога: Опасно покачване на речните нива заради лошото време 31.01 | 13:54

Покачването ще е най - високо в първия ден на февруари

От iNews.bg

Лошото време събуди отново страховете от наводнения. Нивата на реките са се повишили, като се очаква утре (1 февруари) покачването да стигне до пика си. 

Поради  риска от преливане е въведен червен код за реките Марица, Тунджа и Арда. 

От системите за ранно предупреждение за реките Марица, Тунджа и Арда към момента са обявени следните кодове: Тунджа : Мочурица при Воденичане, Тунджа при Ямбол и Тунджа при Елхово – червен код - "тревога"; Мочурица при Чарда и Мочурица при Ямбол – оранжев код - "риск за тревога"; Тунджа при Сливенски минерални бани – жълт код – "предупреждение".

Марица: Пловдив, Първомай , Харманли, Свиленград и Сазлийка при Гълъбово – оранжев код - "Риск за тревога".

При пунктовете на Арда: Елховка река -Рудозем, Ардино и Златоград-оранжев код - "риск за тревога"; Черна река при Смолян, Арда при Рудозем, Китница, Арда при Долно Черковище, Върли дол и Чорбаджийско , Груево, Елбасан дере и река Крумовица при Мориянци - жълт код - "предупреждение".

От еко министерството  информираха, че в областите Хасково, Кърджали и Смолян е обявен оранжев код за опасно време.  "Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Хората трябва да са много внимателни и да се информират подробно и често за метеорологичната обстановка, както и да следват всички съвети на компетентните органи”, предупреждават от ведомството.

Сумарните прогнозирани валежи на места в източните и южни райони на страната  за 31 януари и за 1 февруари са  от 40 до 60 л/кв. м. 

Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Хората трябва да са много внимателни и да се информират подробно и често за метеорологичната обстановка, както и да следват всички съвети на компетентните органи.

Водещи

Най-четени