България подписа Хартата на Международния енергиен форум 22.02 | 18:12

Няма място за паника относно цените на петрола и доставките, успокои министърът на петрола на Саудитска Арабия

От Деляна Петкова

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписа днес (22 февруари) от името на България Хартата на Международния енергиен форум (МЕФ) в Рияд.

Церемонията се състоя в заключителната част от програмата на еднодневната международна среща на основните енергийни организации в света. Хартата определя мисията на Международния енергиен форум, неговите цели, органите  и официалния език на организацията, както и формите за финансирането й.

Надеждите са форумът да се превърне в международна организация от системата на ООН.

Подписът под документа ще затвърди активната роля на България в международния енергиен диалог и да се укрепи политиката й за национална енергийна сигурност и диверсификация на енергийните доставки, съобщават от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

В рамките на конференцията на МЕФ в Рияд министър Трайков се срещна с министъра на петрола и минералните ресурси на Саудитска Арабия Али ал-Наими. Домакинът увери българския си гост, че въпреки вълненията в региона няма място за паника, нито опасност за доставките и цените на петрола.

Aл-Наими запозна Tрайков с плановете на Саудитска Арабия да развива ядрена и соларна енергетика. Обсъдени бяха възможностите за обмен на опит в областта на соларните технологии.

Саудитска Арабия се интересува от български млечни продукти, които са добре познати тук, и от високо качествен вълнен текстил, стана ясно още от посещението на Трайков в Саудитска Арабия.

Водещи