България пое председателството на Дунавската комисия 03.06 | 10:25

Ще работим за безопасното корабоплаване по реката

От Деляна Петкова

България застава начело на Дунавската комисия за срок от три години, съобщиха от МВнР.  Като председател страната ни си поставя за цел да допринесе за ефективното изпълнение на задачите на Комисията и за гарантиране на свободното и безопасно корабоплаване по река Дунав.

България ще работи и за добрата координация и взаимодействие при изпълнение на общите приоритети на Дунавската комисия и на Дунавската стратегия на Европейския съюз, допълват още от ведомството. 

Основни приоритети ще бъдат усъвършенстването на корабоплаването по река Дунав, която е важна част от Европейската транспортна инфраструктура. 

Ще се опитаме да интегриране ефективно транспортен коридор № 7 в мрежата на общоевропейските водни пътища, както и да направим преглед и привеждането на действащата Конвенция за режима на корабоплаване по р. Дунав, подписана през август 1948 г., в съответствие с настъпилите политически и икономически промени, става ясно от официалното съобщение на министерството.

Дунавската комисия е основана през 1948 година. Организацията е наследник на най-старата международна организация в Европа, създадена на 30 март 1856 г. Тогава за първи път е деклариран принципът за свободно корабоплаване по река Дунав.

В Дунавската комисия освен България членуват Австрия, Германия, Молдова, Русия, Румъния, Сърбия, Словакия, Украйна, Унгария, Черна гора и Хърватия.

Водещи

Най-четени