България получи похвала – животът на бежанците у нас се подобрява 15.04 | 18:20

Днес търсещите убежище у нас получават ежедневно топла храна и живеят в обновени сгради. Според ВКБООН обаче – има какво още да се желае

От Филипа Тодева

Условията по предоставяне на убежище в България се подобряват. Това е основният извод, който може да се направи от изявлението на говорителя на Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) Мелиса Флеминг днес в Женева, където бе представен доклад за България.

Отбелязваме значителният напредък на българските власти и техните партньори за подобряването на условията за търсещите убежище и на системата като цяло през последните три месеца, обобщава документът.

Посочва се, че условията в центровете са се подобрили, особено в Харманли. В бившата военна база, разположена на 50 км от границата с Турция, бежанците живееха в палатки само допреди 4 месеца. "Днес търсещите убежище, които живеят в центровете, получават ежедневно топла храна, настанени са в обновени сгради или жилища, които се ремонтират, имат отопление и им е осигурен достъп до здравни грижи. Все повече хора се регистрират и получават решение за убежище", се казва още в доклада на ВКБООН.

В същото време от службата остават загрижени относно настаняването и санитарните условия в центровете във "Враждебна" и "Военна рампа" както и заради отсъствието на специфични грижи към бежанците със специални потребности. Отбелязват се липсите на програма за интеграция и на достъп до формално образование за децата.

ВКБООН адресира притесненията си, че защитното съоръжение, което българските власти изграждат по границата с Турция, може да се окаже бариера и пред хората, които се нуждаят от убежище в България. Тревога будят и информациите, че България насила е принудила бежанци да напуснат територията й или не са били допуснати през границата. Твърди се, че в някои случаи това е довело до разделяне на цели семейства.

През 2013 година 7144 души са потърсили убежище в България. Повечето от тях са от Сирия. В страната пребивават 5 500 души, 63% от които сирийци.

Водещи

Най-четени