България празнува 3 март 03.03 | 13:00

Във всички градове се организират тържества

От iNews.bg

България чества 137 години от освобождението си. По повод Националния празник на страната във всички градове се организират чествания и тържествени зари. По силата на Санстефанския договор, подписан на 3 март 1878 г., България се превръща в най-голямата държава на Балканите.

На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайния воин в столицата, в памет на българите, загинали в борбата за освобождението на отечеството.

На връх Шипка, където от рано сутринта въпреки студа, мъглата и силния вятър се събраха десетки, за да уловят свободния дух на емблематичното място. Времето по обед вече се беше оправило.

Панихида и Благодарствен молебен по повод Националния празник 3 март отслужи негово Светейшество Българският патриарх Неофит, съобщава TV7. Той призова в Деня на българската свобода още веднъж да склоним глави пред подвига на всички онези, които отдадоха живота си за освобождението ни.

А пловдивчанин патриот заразява с примера си цял жилищен блок в Пловдив. Той е украсил апартамента и терасата си целогодишно с националните символи и ликовете на велики българи. С дядо Христо се срещнаха кореспондентите ни в Пловдив.

Митинг по повод 3 март проведоха и от партия "Атака". То преминава под мотото "От турско иго ни освободи Русия, не ЕС".

Водещи

Най-четени