България с куп извънредни мерки срещу COVID-19 24.02 | 19:06

Прибралите се от държави със заразени пациенти сами да се изолират за 14 дни, само дисциплината може да ни опази, каза Борисов

От iNews.bg

Българската държава предприема редица спешни мерки заради китайския коронавирус. Това стана ясно на извънредното заседание на Съвета по сигурността, свикан по спешност от премиера Бойко Борисов. Създава се кризисен център, който да следи непрекъснато какво се случва по света и който ще създаде и разиграе сценарии пи евентуалната поява на заразата и у нас. Отменят се масови мероприятия. Започва засилен сдравен контрол по границите ни, включително сухопътните, а не само по летищата. Утре ще бъде направено учение, което ще симулира реакциите на институциите при поява на COVID-19 у нас.

"Поддържаме връзка с всички други държави, наблюдаваме ситуацията, но нищо друго не може да ни опази както дисциплината – хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период. Връщат се ученически групи, казал съм - министърът, зам.-министрите да ги чакат на аерогарата, да разговарят със семействата, да остават по домовете, докато мине съответният срок", призова Борисов, цитиран от БНР. Той разпореди здравните власти ежедневно да информират обществеността, за да не стига България до ситуация като в Италия, където имаше дезинформация по отношение на китайския коронавирус.

Националният кризизен център, който бе решено да се създаде, ще работи към ВМА. Още утре във лечебното заведение и на летище "София” ще бъде разиграна симулация с двама болни, предаде БГНЕС.

По сухоземните граници ще бъдат назначени екипи с дежурства с мобилни термометри,съобщи директорът на ВМА Венцислав Мутафчийски.

До утре сутринта ще се изработи стратегия с лечебните заведения. "Всичко да бъде проиграно да го имаме, ако се случи", нареди още премиерът.

На заседанието стана ясно, че ще бъде отменен Ден на отворените врати във Военноисторическия музей,който традиционно се прави на3 март.

Борисов е разпоредил на спортното министерство да се преосмисли ситуацията дали да се отлагат първенства, в случай на регистриран случай.

По информация на БНР националният авиопревозвач спира полетите си до и от Милано, където са регистрирани голяма част от заразените с COVID-19 в Италия, а са и част от смъртните случаи. Това обаче не са единствените полети между двете страни. Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев седмично въздушните рейсове между България и Италия са 37. С тях у нас се прибират около 4000-5000 души. Не може всеки от тях да бъде изследван, ако няма никакви признаци или не е контактувал с болен човек, обясни експертът. От думите му стана ясно и че до момента у нас са изследвани 30 души, пробите на всички са били отрицателни.

Водещи